Aproximativ 100 de credincioşi s-au oprit pentru aproape două ceasuri la Catedrala Sfântul Nicolae, înainte de a începe orice altă activitate a zilei, pentru a participa la Sfânta Liturghie din Joia Mare, în cadrul căreia Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, a spălat, în chip simbolic, precum Isus Cristos, picioarele ucenicilor.

După ce au asistat la sfinţirea mirului cu puterea Spiritului Sfânt şi au spus împreună Tatăl Nostru şi Crezul, iar apoi s-au împărtăşit cu trupul şi sângele lui Cristos, credincioşii au ascultat rugăciunea ierarhului, al cărei sens este de a putea sluji Binelui "călcând peste şerpi şi peste scorpii".

Ritualul spălării de către Isus a picioarelor celor 12 apostoli înaintea Cinei celei de Taină a fost refăcut de Prea Sfinţitul Bercea în faţa a 12 tineri învăţăcei de la Seminarul Greco-Catolic, dezbrăcându-se de hainele arhiereşti şi încingându-se cu un ştergar alb. Episcopul a spălat, a şters şi a sărutat picioarele celor 12 seminarişti.

"Precum am făcut Eu vouă, aşa şi voi să faceşi unul altuia", i-a îndemnat Prea Sfinţitul pe ucenici, dar şi pe credincioşi, pe care în felul acesta simbolic i-a invitat la smerenie şi la luarea aminte că "nu suntem unii mai mari decât alţii".

"Domnul a venit să spele praful păcatelor de pe sufletele noastre şi să ne şteargă cu ştergarul dragostei. În fiecare clipă este disponibil pentru aceasta", a subliniat episcopul, întărind simbolistica spălării picioarelor ca îndemn la slujire, întrucât credinciosul în Cristos nu poate fi decât slujitor, adică dăruitor unul altuia.