Prietenul la nevoie se cunoaşte, iar în încercarea prin care trece Episcopia din Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, al cărei sediu din Piaţa Unirii a ars în mare parte sâmbătă, reprezentanţii acesteia au simţit solidaritatea semenilor, în primul rând a orădenilor, precum şi disponibilitatea lor de a ajuta.

"Să nu îngenunchem"

În deschiderea unei scurte declaraţii de presă pe care a susţinut-o împreună cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, chiar în curtea Palatului episcopal, pentru ca edilul să anunţe că municipalitatea doreşte să preia în administrare edificiul spre a-l reconstrui, Prea Sfinţitul episcop Virgil Bercea a mărturisit că "este un moment foarte trist" şi încă "îmi e greu să-mi adun toate gândurile", dar ţine să-şi exprime gratitudinea faţă de orădeni. "Le mulţumesc pe această cale pentru că au demonstrat cât de mult îşi iubesc oraşul", a spus ierarhul.

PS Virgil a amintit eforturile Episcopiei de a renova clădirea, în urmă cu aproximativ opt ani, explicând că a vrut să-i redea strălucirea pe care o merita: "Ştiţi ce greu s-a lucrat aici. Dumneavoastră ştiţi cu ce eforturi am reuşit să punem să strălucească în mijlocul oraşului acest edificiu, şi Îl rog pe bunul Dumnezeu să ne ajute ca să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să-l reconstruim".

De asemenea, ierarhul a mulţumit şi pentru disponibilitatea instituţiilor, de la Primăria Oradea, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bihor, până la pompierii şi poliţiştii care au intervenit pentru stingerea incendiului. "Bunul Dumnezeu să ne ajute şi în acelaşi timp toţi oamenii de bunăvoinţă", a spus PS Virgil Bercea.

"Domnul a dat, Domnul a luat..."

Puternic emoţionat, cu vocea uneori tremurândă, episcopul a arătat că reconstruirea Palatului va fi "un efort extraordinar de greu", dar s-a arătat optimist că acesta poate fi încununat de succes, deoarece "am văzut foarte multă disponilitate din partea în primul rând a orădenilor, din partea întregii ţări, din partea episcopilor noştri, a episcopilor ortodocşi – mi-a telefonat inclusiv Patriarhul -, a evreilor, a reformaţilor, a protestanţilor... Am văzut un val de simpatie din partea aproape tuturor episcopilor din întreaga Europă care, văzând drama care a avut loc, mi-au transmis că ne sunt aproape, că le sunt aproape orădenilor sufleteşte, dar fără să ezite inclusiv să ajute la reconstrucţie".

PS Virgil a invocat şi cuvintele dreptului Iov, cel încercat pentru credinţă, dar care a ieşit întărit din încercarea la care fusese supus: "Este o mare încercare. Dreptul Iov, după toate încercările, a spus "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Ce pot spune eu decât ce a spus dreptul Iov? Să ne ajute Dumnezeu să redăm acest edificiu Oradiei, comunităţii noastre orădene, aşa cum a fost".