Părintele Gheorghe Nemeş, preotul paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul Rogerius, cunoscută şi ca Biserica Albastră, a primit sâmbătă seară din mâna Preafericitului Daniel Ordinul Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. "Să ştiţi că puţini au primit acest ordin. Este al treilea, şi cel mai înalt ordin, dintre cele nou înfiinţate de Sfântul Sinod. Primele două - Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Ordinul Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - sunt văzute ca trepte către Ordinul Sfântul Apostol Andrei, dar dată fiind activitatea dumneavoastră de 30 de ani îl veţi primi direct pe aceasta", a spus Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-a recompensat pe parohul Bisericii Albastre, Gheorghe Nemeş, pentru activitatea filantropică depusă în parohie prin ajutorarea bătrânilor şi bolnavilor, înfiinţarea centrului social cultural al parohiei Oradea Vii şi lansarea proiectului social Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prin care 30 de bolnavi la pat primesc alimente şi ajutor din partea bisericii. "Vă felicit părinte paroh, pe dumneavoastră, consiliul parohial şi pe cei care sunt harnici şi darnici şi care au ajutat la alinarea celor în suferinţă", a spus Prefericitul Daniel.

Patriarhul i-a mai dăruit părintelui Nemeş o cruce, Biblia în format mare, ediţia Sfântului Sinod din anul 2008, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, iar celor peste 400 de credincioşi adunaţi în biserică şi în jurul ei, iconiţe cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, în semn de apreciere pentru parohul locului.

"Filantropia e teologia vie"

Patriarhul Daniel a sosit la Biserica Albastră însoţit de un sobor arhieresc format din membri ai Sfântului Sinod, sâmbătă seară în jurul orei 18.45 şi a părăsit parohia târziu în noapte. A fost impresionat de primirea călduroasă pe care i-au făcut-o credincioşii şi preoţii bisericii.

După ce a primit, la rându-i, darul parohului Nemeş - constând într-o fotografie a Bisericii Albastre şi un album cu activităţile filantropice ale parohiei - şi a ascultat cu plăcere concertul de muzică religioasă susţinut de un cor, Preafericitul le-a vorbit apoi mai bine de 45 de minute credincioşilor, pe un ton grav, vibrant, despre importanţa filantropiei. "Ne-am bucurat şi am rămas surprinşi de amploarea activităţii filantropice de aici. Ne impresionează foarte mult pentru că atunci când se lucrează mult trebuie să ai multă dăruire de sine, multă jertfelnicie. Acest lucru este teologia cea mai vie", a spus el. Şi pentru prima dată în cursul serii a zâmbit parcă unui gând de mulţumire...

O bucurie mare

Mirenii au ascultat predica Patriarhului într-o tăcere deplină în care aproape că se puteau auzi ventilatoarele din tavanul bisericii. Rareori, câte un ascultător tresărea brusc şi cotrobăia să oprească soneria telefonului mobil ce tulbura liniştea predicii. "Este o bucurie foarte mare pentru noi să fie aici Patriarhul. E cinste mare", a şoptit o bătrânică celei care o însoţea. Pentru că Biserica a mai fost vizitată de un Patriarh doar în 1995, când Preasfinţitul Teoctist trecut prin Oradea.

Văzând bucuria oamenilor, parcă şi garda Patriarhului, formată din preoţi tineri şi în putere, a fost mai îngăduitoare. "Fără poze, vă rog, fără poze", a şoptit mai mult de formă un preot unei credincioase care s-a apropiat să fotografieze Înaltpreasfinţitul şi soborul arhieresc care îl înconjura. Într-un final, credincioşii s-au putut apropia să vadă chipul Preafericitului, să facă poze, sau chiar să sărute Crucea din mâna sa.

"E afară BIHOREANUL!"

Cordonul de sutane a început să se agite din nou atunci când Patriarhul Daniel a părăsit biserica pentru a vizita centrul social-cultural al parohiei situat peste drum de lăcaş. Scutul de trupuri s-a strâns în jurul său cu o energie care părea să-l stânjenească până şi pe acesta.

Patriarhul a zâmbit din nou abia când a văzut clădirea centrului social-cultural. "Foarte frumoasă lucrare", a spus el, binecuvântând cele două fetiţe îmbrăcate în straie populare care l-au întâmpinat cu pâine.

Dincolo de porţile păzite de bodyguarzi au pătruns însă numai gazdele şi membrii Sfântului Sinod. "Închideţi repede poarta, că e afară BIHOREANUL!", a ordonat matahalelor din uşă un preot cu ochelari venit în fugă.

Bodyguarzii s-au executat, montând la loc ditamai poarta. Pâlcuri de credincioşi, poliţişti şi jandarmi au aşteptat în stradă o ultimă binecuvântare din partea Preafericitului. Patriarhul Daniel a plecat spre apartamentul de la Episcopie, însoţit de alai, seara târziu la ora 23.10. Duminică el va avea o zi plină, la Mănăstirea Sfintei Cruci, unde va săvârşi Sfânta Liturghie.