Nişte asociaţii care primeau de la cetăţeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către nişte parohii ortodoxe.

S-au trezit anul acesta, pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat aceşti bani. Or fi ştiind ceva cei de la ANAF, de brusc i-a apucat dorul de transparenţă. Poate, dacă mergem pe fir, constatăm că de fapt e o practică mai veche.

Luaţi la întrebări despre această situaţie cel puţin scandaloasă, oamenii altarului au ridicat din umeri. Adevărul este că e tare jenant ca tu să fii ocupat cu rugile către cer şi să nici nu bagi de seamă cum unii îţi bagă bani în buzunar.

Personal, cred şi eu că e o provocare murdară împotriva bisericii şi nişte oameni răi au redirijat banii numai cu scopul de o compromite. Nu există om pe acest pământ să nu fi avut parte de asemenea situaţii traumatizante, în sensul că s-au trezit cu mormane de bani în cont, şi asta numai ca vecinii să-i pizmuiască că sunt bogaţi...

Ştiu că acum e la modă să furi de la copii, dar totuşi n-ar strica să vedem cum organele merg pe firul banilor pentru a afla cine a pus la cale această şmecherie. Nu-mi fac iluzii că se vor găsi vinovaţi. De câte ori o faţă bisericească comite o nelegiuire este apărată de şefi pe motiv că breasla nu se supune legilor lumeşti, ei fiind în jurisdicţia lui Dumnezeu.

Poate că aşa este şi trebuie să acceptăm explicaţia. Dar atunci, dacă legile Statului nu mai valorează nimic pentru ei, de ce au nevoie de acelaşi Stat când e vorba să-şi umfle buzunarele şi nu acceptă să fie lăsaţi în plata Domnului?

Se zice că oamenii Bisericii trebuie să fie un exemplu pentru noi toţi. Unii chiar că sunt exemplu, din păcate la categoria "Nu faceţi ca ei".