Schimbat din funcţie după 5 ani şi o săptămână în urma divergenţelor acute cu şeful PSD Bihor, Ioan Mang, prefectul Claudiu Pop a apărut împreună cu succesorul său, Ioan Mihaiu, şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, la ultima sa întâlnire cu presa în această calitate, ambii vrând să transmită, după cum au şi spus, apartenenţa la o generaţie de funcţionari publici care se ridică deasupra disputelor politice.

„Presiuni de toate felurile

Într-un sumar bilanţ al mandatului, Claudiu Pop a afirmat că pentru el funcţia de prefect a fost „onorantă” şi a mulţumit echipei de colaboratori din Cancelarie, presei şi celor care l-au sprijinit, dar şi celor care l-au criticat, spunând că toţi l-au determinat „să mişte lucrurile într-o direcţie bună”.

Pe de altă parte, Pop a spus că a cunoscut şi „presiuni de toate felurile”, dar le-a considerat „normale”, completând că a colaborat bine cu primarii bihoreni „de toate culorile politice”.

Între reuşitele sale, el a amintit reabilitarea DN 76 pe tronsonul dintre Oradea şi Dealul Bitiilor, transferarea a 62 hectare de teren de la Ministerul Apărării la autorităţile locale (15 hectare către Consiliul Judeţean pentru Aeroport, chiar dacă CJ „avea altă culoare” decât cea roşie, a PSD, din care a provenit, iar restul suprafeţei către Primăria Oradea, tot liberală), realizarea celor trei supratraversări rutiere peste centura municipiului, reabilitarea Podului Densuşianu după trei ani de blocare a lucrărilor. De asemenea, Pop a amintit că în spiritul transparenţei a deschis reuniunile Colegiului Prefectural pentru presă şi a organizat multe din acestea în judeţ.

Întrebat care au fost cele mai dificile momente ale mandatului, prefectul demis a enumerat blocarea în subteran a minerilor din Băiţa, asumarea reabilitării DN 76 pe tronsonul amintit în ciuda prestaţiei proaste a CNADNR, huiduielile şi ameninţările încasate de la ecologiştii anti-gaze de şist în 2013, când inclusiv fiica sa a primit SMS-uri de ameninţare, autorul fiind identificat. „Au mai fost două momente grele, dar nu pot să le spun”, a mai spus Pop.

Planul de mazilire, de câteva luni

În ce priveşte schimbarea sa din funcţie, fostul prefect a confirmat că de câteva luni se pregătea acest lucru şi că, deşi ştia de acum trei zile că Hotărârea de Guvern va fi semnată joi, şi-a făcut datoria fără rabat chiar şi în aceste condiţii.

„Ştiam de această schimbare de mai multe luni”, a spus el, adăugând că după ce a fost înştiinţat la începutul săptămânii, „fiind un profesionist, am ales să duc mandatul până la capăt cu demnitate şi onoare”, ocupându-se de desfăşurarea Colegiului Prefectural, miercuri, iar joi participând la festivităţile de Ziua Eroilor, dar şi asigurând celelelalte activităţi curente.

De altfel, Pop a spus că până la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern pentru numirea lui Mihaiu în funcţie „voi rămâne la comanda instituţiei”.

Întoarcere în PSD? Înscriere în PNL?

Întrebat de jurnalişti dacă va reveni în PSD ori se va alătura PNL în condiţiile în care relaţiile sale cu şeful pesediştilor bihoreni, Ioan Mang, sunt conflictuale, Pop a dat un răspuns diplomatic, spunând că îşi ia un răgaz personal, după care va decide dacă va continua în administraţie, în politică sau în afaceri. Cu toate acestea, el a sugerat că PSD-ul din care a plecat era cu totul altul decât cel de acum.

„Eu îmi închei mandatul cu fruntea sus şi am dobândit o experienţă mai mult decât bună pentru a lua decizia potrivită. În ultimii 5 ani, contrar zvonurilor care, dealtfel, nu s-au adeverit (n.r. – aluzie la afinitatea sa cu primarul liberal Ilie Bolojan), am avut o colaborare bună cu toţi factorii politici, indiferent de culoare. Partidele, în ultimii doi ani, s-au schimbat destul de mult. După două săptămâni în care voi sta mult mai mult cu familia, voi lua o decizie, cum voi continua, în privat, în administraţia publică sau în politică”, a spus Pop.

Insistenţele jurnaliştilor s-au dovedit inutile şi când a fost întrebat cu privire la relaţiile sale cu Ioan Mang, şeful PSD Bihor, care ar fi „uneltit” să-l mazilească din fruntea Prefecturii. „Nu am ce să răspund la această întrebare”, a spus el sec.

„Om al sistemului, din sistem, care cunoaşte sistemul”

Descris de prefectul demis ca fiind „un profesionist, un om al sistemului, un om din sistem, un om care cunoaşte sistemul şi, sunt convins, care va duce mai departe ce am făcut bine şi va îmbunătăţi ceea ce noi nu am reuşit”, Ioan Mihaiu le-a mărturisit jurnaliştilor că nu se aştepta ca Pop să-l invite de dimineaţă la o discuţie în birou despre transferul funcţiei şi apoi să participe împreună la conferinţa de presă. „Ţinuta mea, fără cravată, demonstrează că pentru mine a fost o surpriză plăcută. Mă bucur că se face acest transfer în condiţii normale, chiar dacă este o situaţie neplăcută”, a spus şeful Finanţelor Publice Bihor.

Întrebat de BIHOREANUL dacă va continua conduita lui Pop de transparenţă şi faţă de presă şi echidistanţă faţă de factorul politic, Mihaiu a răspuns afirmativ. „Nici nu se pune problema, ca reprezentant al Guvernului, de a nu fi echidistant faţă de toată lumea”, a spus el, adăugând că îşi doreşte o colaborare cu toate partidele pentru dezvoltarea judeţului. „A face lucruri bune pentru judeţul Bihor înseamnă să faci lucruri bune şi în Oradea, şi în comune. Nici nu se pune problema de a nu colabora cu toţi factorii politici”, a întărit el.

Mihaiu a mai arătat că încă nu s-a gândit la persoanele pe care le va angaja în Cancelaria prefectului, iar funcţia de director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor îi va rămâne ocupată pe perioada detaşării sale la Prefectură, urmând să fie girată „de cineva din interior”.