Înfiinţat în urmă cu 16 ani, clubul din Oradea al Lions - asociaţie cu scop caritabil ce funcţionează în aproape întreaga lume, membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite - are, începând de vineri seară, un nou preşedinte.

După un mandat de un an, dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, i-a predat ştafeta economistului Ionel Bungău, managerul Clubului Sportiv Crişul. Odată cu preluarea "schimbului", Bungău a primit de la predecesorul său şi însemnele poziţiei - o medalie cu însemnele organizaţiei, un clopoţel şi un ciocănel pentru conducerea reuniunilor de lucru, cele în care "Leii" decid ce fel de acţiuni de binefacere vor organiza şi în beneficiul cui. Cu aceeaşi ocazie, conducerea grupului feminin al clubului a fost preluată de Dora Bota de la cea care a avut această sarcină de anul trecut până în prezent, Gianina Gabor.

Desfăşurată vineri seară în sala de festivităţi a Hotelului Elite, cu participarea a circa 60 dintre membrii Clubului Lions, ceremonia a început, ca de fiecare dată, cu intonarea imnului organizaţiei, al cărui text vorbeşte despre binefacere şi altruism în favoarea persoanelor nevoiaşe, a copiilor şi bătrânilor. De altfel, caritatea este principalul scop al organizaţiei care peste trei ani va împlini un secol de existenţă.

Asociaţia Lions a fost iniţiată în 1917 de un întreprinzător american din Chicago, Melvin Jones, pentru a derula acţiuni umanitare, în acelaşi an organizaţia adoptând o "Constituţie" proprie, adică un statut în care sunt prevăzute regulile, obiectivele şi codul de etică obligatoriu pentru toţi membrii. În 1945, Lions a devenit membru ONU, iar nouă ani mai târziu a adoptat deviza "We serve!" - "Noi servim" (societatea).

În România, primul club Lions a fost fondat în martie 1990, iar cel din Oradea a fost înfiinţat în 1998. De atunci, organizaţia a câştigat numeroşi membri de prestigiu, mai ales din profesiile liberale - avocaţi (ca de pildă Cristian Domocoş, Radu Dacin, Cristian Puşcaş), medici (prof.univ.dr. Mircea Popescu, şeful clinicii de Cardiologie a Spitalului Judeţean, dr. Florin Maghiar), oameni de afaceri (ca de exemplu Sorin Dan David şi Radu Cărăban, proprietarii D&C, Octavian Bara - Autobara) etc.

În Oradea, membrii Clubului Lions au asigurat, între altele, realizarea statuii unionistului Aurel Lazăr amplasată pe Calea Republicii, finanţarea a zeci de operaţii dificile pentru copii şi vârstnici cu afecţiuni complexe, achiziţia şi donarea unor echipamente, dispozitive şi materiale medicale pentru Spitalul Municipal, consultaţii oftalmologice gratuite, organizarea de tabere gratuite pentru copiii bolnavi de diabet, plantarea de copaci în Oradea, organizarea de mese pentru nevoiaşi, plata chiriei pentru unele familii sărace şi multe altele asemănătoare.

Orice club Lionis este o organizaţie elitistă, în care accesul se face doar la recomandarea unui membru, după o "stagiatură" de-a lungul căreia aspiranţii trebuie să participe la mai multe acţiuni de caritate şi numai cu condiţia ca toţi ceilalţi membri să fie de acord.

Finanţarea acţiunilor de binefacere are loc exclusiv din cotizaţii şi donaţii din fonduri private, de la propriii membri şi de la prietenii acestora, iar beneficiarii acestora sunt stabiliţi prin consens, la propunerea conducerii Clubului.