Prefectul Claudiu Pop a făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, o informare asupra stadiului pregătirilor administrative pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

După ce a amintit că Biroul Electoral de Circumscripţie a fost constituit şi, prin tragere la sorţi, preşedintele acestuia a fost desemnat judecătorul Antik Levente, iar locţiitor judecătorul Alin Vasonan, prefectul a spus că la sediul Biroului au fost afişate şi componenţa colegiilor (pe unităţi administrativ-teritoriale), numărul alegătorilor din fiecare colegiu şi numărul semnăturilor necesare pentru persoanele care doresc să-şi depună candidaturile ca independenţi.

De asemenea, au fost numerotate toate cele 650 de secţii de votare, din care 178 vor funcţiona în municipii, 37 în oraşe, iar 435 în comune, a fost aprobat modelul ştampilelor de control şi a început procedura de achiziţie a serviciului de tipărire a buletinelor de vot.

Conform legii, vor fi tipărite buletine de vot în număr egal cu cel al cetăţenilor cu drept de vot, înmulţit cu doi (adică separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor), plus încă o rezervă de 10%, ceea ce - la 505.000 alegători - înseamnă 1,12 milioane buletine de vot.

Cea mai spinoasă problemă este însă desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor preşedinţilor secţiilor de votare. Claudiu Pop a declarat că, în conformitate cu legea, primăriile au început să facă liste cu juriştii din fiecare unitate administrativ-teritorială care doresc să exercite aceste funcţii, după care listele vor fi trimise la Prefectură, iar în final preşedintele Tribunalului va trage la sorţi preşedinţii şi locţiitorii pentru fiecare secţie de votare.

"Nu a fost buluc, să zic aşa, pentru aceste poziţii, şi nu aş vrea să fac aprecieri din ce cauză", a spus prefectul, referindu-se astfel, indirect, la faptul că mulţi cetăţeni nu mai doresc să fie expuşi anchetelor penale după ce procurorii, în special cei ai DNA, au făcut exces de zel ca niciodată după Referendum, deschizând dosare penale pentru o presupusă fraudare a votului cu ajutorul preşedinţilor secţiilor de votare. După cum se ştie, la nivelul întregii ţări, au fost întocmite dosare penale pentru aproape 70 de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost preşedinţi la secţiile de votare.

În fine, întrebat dacă va tolera infracţiuni precum mituirea alegătorilor, dar şi pasivitatea Poliţiei în legătură cu asemenea încălcări ale legii, aşa cum s-a întâmplat pe scară mare la alegerile parlamentare din 2008 şi, mai ales, la alegerile prezidenţiale din 2009, prefectul a declarat că va veghea la respectarea legii, indiferent de numele candidaţilor şi partidelor, şi indiferent de gradele poliţiştilor.

"Vă asigur că atâta timp cât voi fi pe această funcţie, indiferent de numele candidaţilor sau al partidelor, nu voi tolera niciun fel de abatere de la lege. Va trebui să învăţăm cu toţii că, indiferent cine este la comandă, legea trebuie respectată de toţi. Iar dacă poliţiştii nu-şi vor face datoria, vă asigur că vor suporta şi ei rigorile legii", a spus prefectul.