Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a retrimis Consiliului Local Oradea, în vederea revocării, Hotărârea 245/2015, adoptată luna trecută, privind asocierea municipalităţii cu firmele RCS&RDS şi Delalina, pentru înfiinţarea şi exploatarea unei reţele locale de distribuire a energiei electrice produse de compania pe care o deţine orădeanul Zoltan Teszari.

Şi-a depăşit competenţele

Însoţit de şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, prefectul a precizat că această asociere are un scop nelegal, întrucât competenţa distribuirii energiei electrice este monopol al Electrica Distribuţie, în aria geografică în care se află Oradea, dar şi că orădenii nu vor fi afectaţi de decizia sa, deoarece în continuare vor putea încheia contracte cu orice furnizor de electricitate licenţiat.

De altfel, prefectul a arătat că în această chestiune instituţia pe care o conduce a reacţionat tocmai la o sesizare formulată de Electrica Distribuţie Nord, filiala Oradea, şi că - urmare a acestei sesizări - a cerut şi clarificări de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Prefectul Claudiu Pop a afirmat că, în exercitarea atribuţiilor sale, potrivit cărora este obligat să vegheze la legalitatea actelor normative şi administrative ale autorităţilor locale, a constatat că atunci când municipalitatea a decis asocierea cu RCS&RDS, Consiliul Local şi-a depăşit competenţele.

Astfel, potrivit articolului 36 al Legii administraţiei publice locale, "Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale", Consiliul Local putându-şi exercita voinţa doar în ce priveşte "serviciile comunitare de utilitate publică alimentare cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport public local".

Trebuie licenţă

În schimb, a subliniat prefectul, serviciul de distribuţie al energiei electrice este, conform Legii 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale, de competenţa exclusivă a autorităţilor centrale, care concesionează terenuri pentru reţele de distribuţie şi licenţiază firme în acest scop.

"În distribuţia de energie electrică pot activa doar operatori licenţiaţi de ANRE şi care deţin contracte de concesiune cu Ministerul Economiei", a spus şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, adăugând: "Atunci când Ministerul Economiei face proceduri de atribuire a amplasamentelor pe care se află reţele de distribuţie, la aceste proceduri pot participa doar operatori licenţiaţi de ANRE", ceea ce nu este şi cazul companiei orădene RCS&RDS.

De asemenea, prefectul a citat din adresa expediată pe acest subiect de către ANRE, potrivit căreia "niciuna dintre entităţile asocierii (n.r. - Consiliul Local Oradea, RCS&RDS, SC Delalina) nu poate presta servicii de distribuţie decât dacă obţine acordul operatorului de distribuţie concesionar (n.r. - adică al Electrica Distribuţie) şi ulterior licenţa ANRE pentru prestarea acestui serviciu".

Altfel spus, dacă ar dori să distribuie electricitate, RCS&RDS este obligată să obţină în prealabil acordul Electrica Distribuţie pentru a-i utiliza reţelele.

Ca la gaze de şist

În ce priveşte aceste reţele de distribuţie, la solicitarea BIHOREANULUI, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, a explicat că Electrica Distribuţie Nord (firmă cu capital majoritar privat) a obţinut licenţa de distribuţie de la ANRE în anul 2002 şi aceasta a fost prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014, iar de la Ministerul Economiei a obţinut un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani.

Făcând o paralelă, prefectul Claudiu Pop a comparat această situaţie cu iniţiativa Consiliului Local al comunei Sînmartin din anul 2013 de a organiza un referendum pentru a interzice activităţile de explorare şi exploatare a gazelor prin fracturare sau prin orice altă metodă, Hotărârea Consiliului Local fiind însă atacată în justiţie de Prefectură, care a şi câştigat procesul, pe acelaşi considerent, şi anume că autoritatea locală nu se putea pronunţa într-un domeniu de resortul autorităţilor centrale.

Orădenii pot

În aceeaşi ordine de idei, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii a adăugat că instituţia pe care o reprezintă mai avea şi un motiv secundar să considere că Hotărârea Consiliului Local Oradea privind asocierea cu RCS&RDS este nelegală, deoarece prevedea ca municipalitatea să încaseze anual venituri de 15% din activitatea de distribuire a energiei electrice, dar nu mai puţin de 200.000 euro anual, includerea unei sume minime fiind contrară Codului Civil.

În încheiere, prefectul Claudiu Pop a ţinut să precizeze că decizia de a retrimite Hotărârea Consiliului Local Oradea spre revocare este o procedură legală, iar dacă municipalitatea nu va da curs solicitării în prima şedinţă a deliberativului, va fi nevoit să atace HCL în justiţie.

Pe de altă parte, prefectul a precizat că anularea HCL nu va afecta orădenii, deoarece fie că este vorba de consumatori casnici, persoane fizice, fie de persoane juridice, aceştia au în continuare posibilitatea de a încheia contracte de achiziţie a energiei electrice cu orice furnizor licenţiat, doar activitatea de distribuţie fiind monopolul exclusiv al Electrica Distribuţie Nord.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Premieră naţională: Primăria şi RCS&RDS se asociază pentru a oferi orădenilor cea mai ieftină energie electrică din ţară

Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România