Prefectul Gavrilă Ghilea a prezentat miercuri situaţia aplicării legilor fondului funciar în judeţul Bihor, precizând că aceasta va fi o preocupare de prim rang şi în acest an, deoarece stadiul aplicării legilor 18/1991, 1/2000 şi 247/2005 este doar la 94% după 20 de ani de la apariţia primeia dintre ele.

Până în prezent, au fost eliberate în judeţul Bihor 187.423 titluri de proprietate, rămânând de eliberat încă 12.261 titluri. Motivele pentru care persoanele îndreptăţite nu au primit actele care să le dovedească proprietatea asupra terenurilor, a continuat prefectul, sunt multiple: unele comisii locale nu au întocmit procesele-verbale de punere în posesie, unele persoane nu s-au prezentat la comisiile ce funcţionează în cadrul primăriilor pentru a semnea procesele-verbale, iar unii titulari ai cererilor au decedat sau s-au mutat la alte domicilii şi nu au putut fi găsiţi.

Prefectul estimează că "eliberarea celor 12.261 de titluri de proprietate va fi dificilă" şi că, pe lângă acestea, în localităţile bihorene mai sunt înregistrate la comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar încă 320 de cereri care până în prezent nu au fost soluţionate, adică nu au fost nici aprobate, nici respinse.

Ghilea a declarat că este "nemulţumit" de modul în care comisiile locale "rezolvă aceste cereri" şi a enumerat localităţile unde există cele mai multe asemenea solicitări nesoluţionate: Oradea (151), Popeşti (61), Ştei (43), Vaşcău (19), Cherechiu (18) - în total 18 localităţi.

Prefectul Gavrilă Ghilea a mai spus că "acolo unde se va constata că există alte interese sau rea-voinţă se vor lua măsuri de sancţionare a celor vinovaţi".