Prefectura Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că prefectul Claudiu Pop "a emis în perioada 11-12 mai 2016 un număr de 60 de ordine, pentru 54 de consilii locale, prin care a constatat încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale, a mandatelor de consilier local pentru un număr de 123 de consilieri locali la nivelul judeţului Bihor".

Conform aceleiaşi surse, în data de 10 mai 2016 s-au emis şi "4 ordine prin care s-a constatat încetarea mandatelor a 4 primari, înainte de expirarea duratei normale, şi anume pentru primarii comunelor Bulz, Criştioru de Jos, Pietroasa şi Sâmbăta", care şi-au schimbat partidul în cursul acestui an.

Primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, a fost ales în 2012 în calitate de reprezentant al PNL, însă anul acesta s-a înscris în PSD, edilul din Criştiorude Jos, Fănel Tulvan şi-a obţinut mandatul în numele PSD, dar a trecut la PNL, cel al comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a fost ales în 2012 ca reprezentant al PC, dar în 2014 a trecut la PSD, iar din martie anul acesta la PNL, în timp ce primarul comunei Sâmbăta, Mircea Carţiş, s-a alăturat ALDE după ce acum patru ani fusese ales ca reprezentant al PSD.

"Ordinele au fost emise în temeiul prevederilor articolelor 9 alin. 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali (potrivit căruia "Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (...)lit. h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales", precum şi 12 alin. 3 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care stipulează că: "În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h^1), în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a acestuia şi declară vacant locul consilierului local sau judeţean", se precizează în comunicatul dat publicităţii de Prefectura Bihor.

Aceasta aminteşte, de asemenea, că potrivit articolului 15, aliniatul 2, din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, "Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:  g^1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales"

Respectiv art 16 alin 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care prevede faptul că: "Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului."

Toate aceste articole sunt coroborate cu art 8 alin 1 din Legea partidelor politice nr 14/2003 care prevede faptul că: "Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.", respectiv art 8 alin 2 "Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior."

În analiza Prefecturii sunt şi cazurile aleşilor locali care au profitat de celebra "Ordonanţă a lui Dragnea" de acum doi ani, şi anume OG 55/2014, prin care 12 primari, 4 consilieri judeţeni şi 30 de consilieri locali şi-au schimbat partidele, trecând cu toţii la PSD. În 2015, Curtea Constituţională a României a declarat acest act normativ neconstituţional, însă aleşii respectivi şi-au păstrat mandatele în baza caracterului neretroactiv al deciziilor CCR, care "acţionează doar pe viitor".

Citiţi pe acestă temă şi articolul "Traseişti maziliţi: 16 primari, 129 de aleşi locali şi 4 consilieri locali îşi vor pierde funcţiile pentru că au schimbat partidele"