Ultimul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Colegiului Prefectural, structură informală ce reuneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, a fost de fapt cel mai important.

După ce a ascultat rapoartele de activitate ale conducerilor Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, la capitolul de discuţii pe teme "Diverse", prefectul s-a adresat şefei Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, cerându-i să-l ţină la curent cu situaţia aprovizionării cu medicamente de către Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Reacţia prefectului vine după ce, miercuri, primarul Ilie Bolojan şi directorul economic al Spitalului, Maria Silaghi, au arătat, într-o conferinţă de presă, că această unitate se confruntă cu o criză fără precedent cauzată de faptul că în ultima lună furnizorii de medicamente au refuzat să onoreze comenzile pentru livrarea de medicamente la preţurile reduse cu până la 20% printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii, aceasta fiind - de altfel - o situaţie întâlnită la nivelul întregii ţări.

"Am cerut încă de ieri după-amiază o informare de la Spitalul Municipal şi, după ce am avut o discuţie telefonică cu secretarul de stat Ţucmean (n.r. – Alin Iulian Ţucmean, de la Ministerul Sănătăţii), i-am spus doamnei director economic să obţină negaţie de la furnizori, scrisă, pentru ca apoi să poată negocia achiziţia de medicamente de la alte firme", a spus Claudiu Pop în reuniunea Colegiului Prefectural, cerându-i şefei DSP să-l ţină la curent cu evoluţia situaţiei.

Ulterior, după şedinţă, prefectul a explicat BIHOREANULUI că, aşa cum a discutat cu oficialul din Ministerul Sănătăţii, în cazul în care Spitalul Municipal va obţine negaţie scrisă de la firmele cu care a încheiat contracte-cadru pentru furnizarea de medicamente, unitatea va avea aprobare pentru a demara negocieri cu alte firme, cu care nu are contracte-cadru, dar care i-ar putea livra medicamente la preţuri mai scăzute faţă de cele practicate de distribuitorii din prima categorie.  

În prezent, Spitalul Municipal are rezerve de medicamente pentru pacienţii din programele de oncologie, SIDA-HIV, boli hepatice şamd, doar pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni.