Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, şi-a exercitat dreptul de a vota la secţia amenajată în localul şcolii generale Nicolae Bălcescu din Oradea, unde s-a prezentat împreună cu soţia şi cu fiica sa, fostă elevă la această şcoală.

Prefectul a sosit la votare cu maşina personală, spunând că vine de la Prefectură, iar la ieşirea din secţie a făcut declaraţii care, practic, au reluat unul dintre sloganurile electorale ale candidatului PSD la Preşedinţie, Victor Ponta, cel cu preşedintele "care uneşte".

"Am votat pentru un preşedinte european, am votat pentru un preşedinte care peste patru ani, împlinindu-se o sută de ani de la Marea Unire, să fie un preşedinte care uneşte, un preşedinte care nu creează destabilizare, un preşedinte care nu dezbină, ci aduce tot poporul laolaltă".

De asemenea, Pop a spus că speră că cel pe care l-a votat-o "să fie ales de cât mai mulţi dintre românii din această ţară, dacă nu astăzi, atunci peste două săptămâni".

Potrivit statutului de funcţionar public, prefecţii sunt apolitici şi trebuie să se abţină de la declaraţii şi comportamente susceptibile de interpretări politice în favoarea oricărui competitor. Claudiu Pop, fost deputat PSD, a fost numit în funcţia de prefect în vara anului 2012, la propunerea PSD Bihor, partid din care, în acel moment, a trebuit să demisioneze pentru a prelua funcţia publică.

Pe de altă parte, prezenţa la vot în Bihor, până la ora 10, şi raportată la ora 11.30, de Biroul Electoral Judeţean a fost de 5,67%. În mediul urban au votat 5,27% dintre alegători, iar în mediul rural 6,12%. Media prezenţei la vot plasează judeţul Bihor pe locul 32 în ţară. Potrivit BEJ, deocamdată nu au fost raportate incidente la secţiile de vot. Potrivit prefectului Claudiu Pop, 1.718 persoane din judeţ au solicitat urna mobilă pentru acest scrutin.