La doar o zi după ce Consiliul Local Sânmartin a decis - prin votul tuturor celor 15 reprezentanţi ai PDL, PNL, PSD, PRM şi PPDD - să organizeze pe 26 ianuarie un referendum prin care localnicii să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu orice fel de activitate extractivă pe teritoriul comunei, Prefectura Bihor anunţă că va cere anularea Hotărârii în instanţă.

„Luni dimineaţă, la prima oră, vom face la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor demersurile pentru anularea în instanţă a Hotărârii Consiliului Local Sânmartin", a declarat vineri seară pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop.

Pop a afirmat că, în calitate de prefect, este garantul legalităţii în judeţ, iar Hotărârea Consiliului Local Sânmartin încalcă prevederile Constituţiei.

„A-i întreba prin referendum pe localnicii din această comună dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea resurselor subsolului este ca şi cum i-ai întreba dacă sunt de acord sau nu cu respectarea Constituţiei, deoarece Constituţia prevede că resursele subsolului sunt proprietatea statului şi de interes naţional, nu proprietatea unei comunităţi locale şi de interes local. Aşadar, un asemenea referendum ar excede competenţele Consiliului Local. Este ca şi cum s-ar hotărî organizarea unui referendum prin care oamenii să fie întrebaţi dacă sunt sau nu de acord ca prin comuna lor să treacă sau să nu treacă persoane care poartă barbă, în condiţiile în care dreptul la circulaţie nu ţine de acest detaliu", a declarat Claudiu Pop.

Întrebat dacă nu are întâi datoria să ceară Consiliului Local revocarea Hotărârii, prefectul spune că nu, dată fiind lipsa timpului necesar. „Luni dimineaţă urma ca la Tribunal să se tragă la sorţi preşedinţii secţiilor de votare din Sânmartin, deci nu mai era timp pentru o cerere de revocare a Hotărârii adresată Consiliului Local", a explicat Pop.