Prefectul de Bihor a mulţumit, marţi, tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea primului tur de scrutin prezidenţial la cele 651 secţii de votare din judeţ, afirmând într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o marţi că în Bihor nu au fost semnalate probleme de legalitate ori de ordine şi linişte publică.
"La numărul de urgenţă 112 au fost sesizate doar 9 apeluri în ziua votării, dar nicio sesizare privind legalitatea nu s-a confirmat", a spus prefectul Claudiu Pop.
Acesta a negat şi concluziile unei ştiri difuzate de postul TV Digi 24 Oradea în seara de duminică, cu imagini ce arătau că în sediul Prefecturii a fost îmbulzeală la predarea către Biroul Electoral Judeţean a proceselor-verbale şi buletinelor de vot de către preşedinţii celor 651 secţii de votare.
De asemenea, prefectul a reacţionat şi faţă de un articol publicat luni de BIHOREANUL, care a citat primarii mai multor comune, dar şi ale reprezentantului ACL din BEJ, acuzând "pesedizarea" birourilor secţiilor de votare prin desemnarea ca preşedinţi şi locţiitori ai acestora fie a unor membri PSD, fie a fiilor şi soţiilor unor consilieri locali PSD, în detrimentul unor persoane care la alegerile trecute au asigurat aceste funcţii, unele fiind chiar jurişti de profesie, iar ceilalţi, în majoritate, funcţionari publici, profesori şi învăţători.
Pentru a demonta această acuzaţie, prefectul a invocat Legea 370/2004 actualizată, privind alegerea preşedintelui, care prevede numirea în aceste funcţii, de către preşedintele Tribunalului şi prefect, a unor jurişti, iar dacă numărul acestora este insuficient a altor persoane, care să aibă reputaţie bună şi să nu fie afiliate politic. Pop a spus că, spre deosebire de alegerile locale, nu este de competenţa primarilor să facă listele de propuneri cu persoanele ce doresc să fie preşedinţi sau locţiitori ai birourilor secţiilor de votare, el dând această posibilitate primarilor doar pentru a nu pune pe drumuri persoanele respective.
Pe fond, prefectul a spus că legea nu interzice soţiilor sau fiilor membrilor de partid să fie preşedinţi sau locţiitori în birourile secţiilor de votare, interdicţia existând doar pentru rudele de gradul I ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale.
De asemenea, prefectul a răspuns că este "nereală" acuza că ar fi "deportat" fără motiv unii jurişti din secţiile de votare la care au activat în trecut, mutându-i fără o justificare legală la alte secţii de votare, dând în acest sens exemplul secretarei comunei Rieni, care a fost pusă preşedinte al unei secţii de votare din comuna Lazuri de Beiuş din simplul motiv că acolo are domiciliul, nu la Rieni, iar pe cea din comuna Brusturi pentru că are domiciliul în Oradea.
Prefectul nu s-a referit punctual şi la situaţiile în care preşedinţi şi locţiitori au ajuns chiar membri de partid, afiliaţi la PSD, spunând doar că "fiecare răspunde personal" dacă au încălcat legea ce le cere preşedinţilor şi locţiitorilor să nu aibă apartenenţă politică, deoarece fiecare a dat în acest sens o declaraţie pe proprie răspundere.
"Legea a fost respectată cu stricteţe la nivelul Prefecturii, eu ca prefect nu am atribuţia de a verifica declaraţiile pe proprie răspundere date de cei care au depus cereri să fie preşedinţi şi locţiitori ai birourilor secţiilor de votare", a concluzionat prefectul Claudiu Pop.
Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Gata să fure! Activişti PSD şi rude de-ale lor, puşi abuziv la conducerea secţiilor de votare"!