Prefectul Claudiu Pop crede că una dintre cele trei investiţii finanţate de Guvern, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pe traseul centurii Oradiei va fi gata în această toamnă, cu trei luni în devans faţă de termenul fixat prin program.

Este vorba despre supratraversarea din zona Metro peste calea ferată, care va lega centura Oradiei de Calea Clujului spre DN 1, unde Pop a făcut o inspecţie joi, alături de directorul secţiei judeţene a CNADNR, Octavian Balog, şi de adjunctul acestuia, Felix Buzgău.

"Lucrarea va fi încheiată în această toamnă şi am convingerea că va elibera traficul de pe şoseaua de centură, gâtuit acum în zona trecerii la nivel peste calea ferată", a spus prefectul, lăudând investiţia.

Peste trenuri

Dirigintele de şantier Ioan Berche a amintit că valoarea lucrării este de 14,5 milioane lei (echivalentul a circa 3,5 milioane euro), fără TVA, supratraversarea urmând să aibă două sensuri giratorii, dintre care unul, cel din curba dintre fostul CET II şi Metro, este finalizat, iar celălalt e în curs de amenajare pe Calea Clujului, în dreptul fostului "borcan" al Poliţiei Rutiere, pentru racordarea la DN 1 Oradea-Cluj.

Supratraversarea are două rampe de acces şi este, practic, un pod lung de 75 metri peste linia ferată şi înalt de 9 metri (astfel încât pe viitor să poată trece pe sub el şi locomotivele electrice), fiind executată de SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj.

"Lucrările au fost ţinute în loc 9 luni, deoarece Primăria Oradea a trebuit să facă exproprieri de terenuri pentru racordul la DN 1", a spus Berche. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 ianuarie 2016, însă atât drumarii, cât şi prefectul consideră că ele vor fi încheiate în luna septembrie a acestui an.

Încă două

Cu prilejul vizitării şantierului din zona Metro, Claudiu Pop a spus că în două săptămâni vor fi începute lucrările la alte două obiective similare, şi anume supratraversările peste şoseaua de centură în dreptul străzilor Ciheiului şi respectiv Nojoridului. "Acolo se lucrează acum la organizarea de şantier şi urmează devierea utilităţilor", a spus Octavian Balog.

Supratraversarea din dreptul străzii Ciheiului va fi executată de Porr Construct, având o valoare de 19,49 milioane lei fără TVA, lungimea fiind de 483,87 metri şi termenul de finalizare 14 noiembrie 2016.

Lucrările la supratraversarea din dreptul străzii Nojoridului, executate de asocierea firmelor Freirom şi Pro Cons Grup, au o valoare de 14,7 milioane lei fără TVA, obiectivul urmând să aibă o lungime de 680,98 metri şi să fie finalizat la aceeaşi dată – 14 noiembrie 2016.