După cum era de aşteptat, prefectul Gavrilă Ghilea a dispus atacarea în justiţie a Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 47 din 31 martie, privind înfiinţarea Teatrului Maghiar din Oradea, act despre care susţine că a fost adoptat în mod nelegal.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de Prefectură, acţiunea lui Ghilea este întemeiată pe "nerespectarea Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică" (în sensul că "nu s-a procedat la consultarea opiniei publice cu privire la o decizie cu impact deosebit, de interes judeţean"), pe faptul că bugetul adoptat de CJ pe anul în curs "nu prevede sume alocate pentru Teatrul Maghiar din Oradea" (ci "numai pentru Teatrul de Stat Oradea, Teatrul de Stat Regina Maria, Teatrul Szigligeti Szinhaz şi Teatrul Arcadia"), şi - în fine - pe faptul că HCJ 7 din 27 ianuarie (privind reorganizarea instituţiilor de cultură din subordinea CJ) a fost atacată deja în contencios, astfel că şi HCJ 47 ar trebui să fie suspendată de drept, deoarece "are acelaşi conţinut ca Hotărârea iniţială".

Acţiunea formulată de Prefectură a fost depusă la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor în cursul dimineţii de marţi.

Chestiunea înfiinţării unei instituţii de spectacole în limba maghiară se prelungeşte din ianuarie, când au fost adoptate patru acte normative privind reorganizarea instituţiilor de cultură din subordinea CJ. Potrivit respectivelor HCJ, Teatrul de Stat, Teatrul Arcadia şi Filarmonica ar fi urmat să se reorganizeze prin înfiinţarea a două noi instituţii. Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan (redenumită apoi Teatrul Regina Maria) ar fi urmat să preia de la TSO şi Teatrul Arcadia secţiile în limba română, iar de la Filarmonică ansamblul folcloric Crişana. Instituţia de Spectacole Szigligeti Szinhaz (redenumită ulteror Teatrul Szigligeti) ar fi urmat să preia trupele maghiare de la TSO şi Arcadia, precum şi ansamblul folcloric Nagyvarad de la Filarmonică.

Pe 24 februarie, într-o nouă reuniune, consilierii judeţeni ai PNL, PSD şi UDMR au modificat doar formal cele patru hotărâri din ianuarie, astfel că la 15 martie prefectul a atacat în instanţă atât actele normative iniţiale, cât şi pe cele din februarie, prin care - practic - consilierii au decis menţinerea primelor hotărâri.

Ca urmare a acţiunii juridice a prefectului Gavrilă Ghilea, pe 31 martie, la a treia şedinţă a CJ, consilierii PNL, PSD şi UDMR au adoptat o nouă Hotărâre, pentru înfiinţarea Teatrului Maghiar.

Pentru judecarea procesului privind anularea celor patru HCJ din ianuarie, Tribunalul Bihor a fixat primul termen în luna noiembrie 2012. Data începerii procesului pentru anularea Hotărârii de înfiinţare a Teatrului Maghiar nu a fost comunicată, dar se poate deduce că aceasta va fi după noiembrie 2012.

Pe de altă parte, liderii UDMR Bihor, care au semnat un protocol de colaborare în plan local cu cei ai PNL şi PSD, valabil până în anul 2016, au anunţat deja că vor iniţia atâtea HCJ până ce Prefectura va da aviz de legalitate pentru o instituţie de spectacole a minorităţii maghiare.