Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a fost criticat de moderatori ai Antena 3 după ce a fost solicitat să intervină telefonic, în cursul după-amiezii de vineri, pentru a prezenta măsurile luate de autorităţi în judeţ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, în intervenţia sa afirmând că persoanele autoizolate la domiciliu pot ieşi din case pentru a face cumpărături.

Acest lucru ar contraveni declaraţiilor pe proprie răspundere date de astfel de persoane că vor respecta restricţiile de izolare, conform prevederilor Codului penal referitoare la obligaţiile de a nu contribui la răspândirea unor boli.

Controale fără rost?

Potrivit Antena 3, prefectul a declarat că în timpul unor controale inopinate făcute prin sondaj la aceste persoane de către echipaje mixte formate din angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la o adresă din cele 30 verificate s-ar fi constatat că aceasta a fost declarată greşit, iar la două rezidenţii nu au fost găsiţi acasă.

''În Bihor avem în izolare 180 de persoane până în acest moment. În cursul zilei de ieri şi astăzi, echipele DSP şi IPJ au făcut verificări la domicilu. Din 30 de adrese verificate, o adresă nu era corectă şi la două adrese nu s-au găsit persoanele acasă. (...) S-a revenit ieri şi astăzi. Au fost găsite seara. Erau plecate la cumpărături. Cineva trebuie să facă apovizionarea, o persoană poate să iasă şi să facă cumpăturile'', a spus prefectul, potrivit Antena 3.

Ulterior, Ţiplea a fost mustrat de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a precizat într-un comunicat citat de Mediafax, că „dezavuez ferm afirmaţiile prefectului judeţului Bihor referitor la faptul că o persoană aflată în izolare la domiciliu ca urmare a faptului că a venit dintr-o zonă afectată de coronavirus ar putea părăsi locuinţa pentru a face cumpărături”.

Potrivit Codului penal, persoanele care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii unei boli riscă până la 2 ani de închisoare sau amendă.

"M-au interpretat greşit"

Contactat de BIHOREANUL sâmbătă dimineaţă, prefectul Dumitru Ţiplea susţine, însă, că spusele sale ar fi fost interpretate greşit.

„Pe mine m-au sunat să prezint ce măsuri am luat pentru a preveni îmbolnăvirile. Am prezentat măsurile luate şi am spus că, suplimentar faţă de măsurile decise la nivel naţional, ce impun verificarea telefonică de către medicii de familie a persoanelor izolate la domiciliu, verificăm prin sondaj dacă acestea respectă izolarea la domiciliu, prin echipaje ale DSP şi Poliţiei”, a afirmatŢiplea.

Potrivit prefectului, când a arătat că la două adrese persoanele în izolare nu au fost găsite acasă, jurnaliştii l-au întrebat unde erau acestea şi le-a răspuns că nu ştia şi că "poate au ieşit la cumpărături”. „Ei m-au interpretat greşit, au tras concluzia că ceea ce am spus eu este că persoanele izolate au permisiunea să iasă din casă ca să meargă la cumpărături, deşi eu am spus de fapt că există această probabilitate. Iar ea există cu adevărat, fiindcă nu putem pune un poliţist la domiciliul fiecărei persoane”, a declarat Ţiplea BIHOREANULUI.

El a subliniat, însă, că persoanele izolate la domiciliu nu trebuie să iasă din case pe perioada celor 14 zile de izolare, iar cele care fac acest lucru riscă să fie sancţionate. „Din câte ştiu, cele două persoane au fost şi notificate cu privire la acest aspect”, a mai spus Ţiplea.