Furtuna de marți a fost una fără precedent în Oradea, după cum a declarat BIHOREANULUI prefectul Dumitru Țiplea, care conduce și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, sute de clădiri și peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.

Peste 200 de posturi trafo sunt încă avariate, iar în prezent, se estimează că peste 11.000 de bihoreni nu au curent. „Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunță un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta”, spune Țiplea.

Oradea, prioritară

Potrivit prefectului, Oradea a fost localitatea cea mai afectată de furtuna abătută marți după-amiază. „Dacă în prima oră s-au înregistrat la 112 peste 200 de apeluri, până seara numărul apelurilor a trecut de 1.000 pe oră. Oamenii au solicitat intervenții pentru degajarea străzilor, pentru că au căzut zeci de copaci peste drumuri, pentru remedierea avariilor electrice, pentru că mulți copaci au rupt firele de electricitate”, a spus Țiplea.

Regula intervenției, a precizat oficialul, a fost „degajarea cu prioritate a drumurilor naționale și a principalelor artere din Oradea, apoi s-a trecut la degajarea arterelor secundare. Prioritatea nr. 1 a fost să ne concentrăm pe infrastructura critică, pentru ca în oraș să se poată circula și oamenii să aibă curent”.

După urgențe, curățenie

Ca exemplu, prefectul a spus că imediat după oprirea furtunii, Electrica a mobilizat 32 de echipe de intervenții, care au lucrat toată noaptea, iar de miercuri dimineață sunt la lucru 53 de echipe.

„Au fost avariate peste 1.100 posturi trafo, acum mai sunt 200 care nu au fost remediate. Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunță un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta”, a spus Țiplea.

Prefectul a adăugat că, marți seară „am avut peste 35.000 persoane fără curent, acum (n.r. – miercuri la ora dimineții) mai sunt undeva la 11.000”.

„După ce vor fi rezolvate chestiunile urgente, instituțiile vor lucra și pentru remedierea celorlalte situații, care nu sunt urgente, cum ar fi degajarea de copaci a parcurilor. RER a început oricum o acțiune de curățire, la aceasta va contribui și ABA Crișuri după ce va scoate copacii de pe maluri și din albia râului”, a mai spus prefectul.

Începe evaluarea pagubelor

De asemenea, șeful CJSU a afirmat că a dispus instituțiilor guvernamentale deconcentrate să raporteze până miercuri la ora 15, toate pagubele înregistrate „la infrastructura și patrimoniul pe care le gestionează”.

Totodată, primăriilor localităților afectate li s-a cerut să raporteze Prefecturii și CJSU atât pagubele înregistrate pentru bunurile publice, cât și pentru bunurile private, în special locuințe.

„Până la ora asta avem informații privind mai mult de 200 de mașini avariate, majoritatea în Oradea, și la sute de clădiri. Am cerut primăriilor să ne raporteze și pagubele la clădiri, inclusiv la locuințe. Am discutat cu dl. Raed Arafat (n.r. - șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI) să vedem dacă se vor putea obține despăgubiri. Sperăm ca până vineri sau sâmbătă să avem evaluarea completă a pagubelor pentru a propune o Hotărâre de Guvern în vederea unor despăgubiri”, a declarat Țiplea.

În ce privește pagubele suferite de agricultori, de pildă pentru avarierea unor solarii, prefectul a afirmat că evaluarea acestora încă nu a început, tocmai pentru că „urgentă este infrastructura”, dar „vom discuta și cu Direcția Agricolă și vom comunica toate datele pe care le centralizăm”.

Tornadă sau nu?

Prefectul Dumitru Țiplea a afirmat că furtuna și vijeliile de marți, cu rafale de vânt care au depășit cu mult 100 km/h, fără să fi fost o tornadă propriu-zisă, au avut elemente de tornadă și, în mod cert, a reprezentat o premieră pentru Bihor și pentru Oradea, cel puțin în istoria recentă, adică în ultimii 50 de ani.

„Am discutat cu ANM (n.r. - Agenția Națională de Meteorologie), nu cataloghează această furtună drept tornadă, dar fenomenul care s-a manifestat are unele elemente de tornadă. Cert este că ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a spus Dumitru Țiplea după ce miercuri dimineață a convocat reprezentanții mai multor instituții cu atribuții legale în înlăturarea efectelor fenomenului meteo.

Fără curent de aproape o zi

Întrebat despre nemulțumirea unor orădeni exprimată pe rețelele de socializare, că ISU și Electrica nu ar fi înlăturat toate efectele furtunii încă de marți seară, prefectul a afirmat că „toate instituțiile au lucrat, inclusiv pe timpul nopții, nu trebuiau să o facă cu sirene”. El a dat totodată asigurări că „oamenii sunt mobilizați în continuare și își fac treaba”.

De altfel, inclusiv BIHOREANUL a primit sesizări de la cetățeni cu privire la faptul că nu au curent de aproape o zi, iar la Deranjamente Electrica nu răspunde nimeni, astfel că nici măcar nu sunt siguri că instituția știe de aceste avarii.

„De ieri, de la ora 17, nu avem curent, așa că nu avem nici apă, nici canal, pentru că nu suntem conectați la rețea. Nu putem folosi nici măcar toaletele, dușul, iar tot ceea ce aveam în frigidere putem arunca. În secolul 21, nu avem minimumul necesar. Iar la Electrica nu răspunde nimeni, efectiv își bat joc de cetățeni”, a declarat un cetățean care locuiește la intrarea în Sântandrei.

Citiți mai multe despre furtuna fără precedent de marți în articolele:

Avertizare a unui serviciu european de monitorizare: Furtuni foarte puternice ar putea lovi județul Bihor

Vijelie peste Oradea: copaci puși la pământ, acoperișuri luate de vânt. Au fost trimise mesaje Ro-Alert (FOTO/VIDEO)

Oradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

O persoană rănită în Oradea în urma furtunii. A ajuns la spital

200 de apeluri 112 în Bihor! ISU Crișana: zeci de copaci pe carosabil și mașini, drumuri naționale blocate după furtunile de marți (FOTO/VIDEO)

Distrugeri și la Aeroportul din Oradea: 16 mașini din parcare au fost avariate, un BMW nici n-a mai putut porni de pe loc (FOTO/VIDEO)

Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor 

Grădina Zoologică din Oradea, închisă miercuri, ca efect al furtunii

ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii

Noi furtuni anunțate în Bihor: ANM a amis cod galben

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!