Prefectul Gavrilă Ghilea a declarat, joi, că va ajunge în cursul zilei la sediul firmei Mineral Mining din Băiţa, pentru a discuta cu cei 150 de protestatari, dintre care 67 sunt blocaţi în subteran. El este sceptic în privinţa faptului că aceştia vor renunţa la grevă deoarece nu are pârghiile necesare pentru a-i ajuta. „Este vorba despre problemele unei firme private, iar intervenţia noastră în astfel de cazuri este limitată", a declarat Ghilea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că a făcut deja demersuri pentru dezamorsarea conflictului şi avut întâlniri cu reprezentanţii unor instituţii care pot contribui la soluţionarea problemei, urmând ca, în zilele următoare, să poată da soluţii concrete care să îi ajute pe mineri. „Îi înţeleg, sunt într-o situaţie dificilă, însă deocamdată mare lucru nu pot să le promit", a mai spus Gavrilă Ghilea.

ITM a atenţionat patronatul

Inspectorii de muncă ai ITM, care s-au prezentat, miercuri, la faţa locului, ca urmare a sesizării venite din partea Instituţiei Prefectului şi a presei, au anunţat joi că firma nu a virat banii reprezentînd drepturi salariale aferente lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010. "Prin actul de control încheiat s-au dispus măsuri în sarcina societăţii pentru achitarea tuturor drepturilor salariale restante", se spune în comunicatul ITM.

Pe de altă parte, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM Bihor a atenţionat oficial firma că "ţinând seama de specificul activităţii desfăşurate de societate, orice acţiune ce se va desfăşura la locurile de muncă de a căror conducere şi organizare răspunde, să se facă luându-se toate măsurile necesare în conformitate cu prevederile legale, astfel încât până la reluarea activităţii normale să se asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor". Pentru aceasta s-a dispus că, ori de câte ori va fi necesar, să se utilizeze inclusiv activitatea de salvare minieră şi să se asigure gestionarea materiilor explozive aflate în depozitul subteran.

Muritori de foame

În acest timp, situaţia minerilor blocaţi la peste 200 de metri sub pământ s-a înrăutăţit. „Eu am mai ieşit din mină, dar abia stau pe picioare. Ceilalţi sunt şi mai slăbiţi. Însă niciunul nu vrea să renunţe", declară liderul sindical Alexandru Iştoc.

Potrivit sursei citate, îndârjirea oamenilor este cauzată de faptul că majoritatea sunt unici întreţinători ai familiilor, cu copii şi rate neachitate la bănci. „Până acum, ne aprovizionam cu alimente, pe datorie, la magazine. Acum nu mai vor să ne dea. Ajungem muritori de foame. Nici măcar în şomaj nu putem intra, că firma nu a achitat contribuţiile sociale la bugetul de stat", a mai spus Iştoc.

Pe lângă protest, liderul sindical susţine că, lunea viitoare, vor deschide un proces pe numele firmei, pentru recuperarea debitelor restante.