Prefectura Bihor a anunţat miercuri că la începutul săptămânii prefectul Dumitru Ţiplea a semnat, încă de luni, o circulară privind obligativitatea aleşilor locali de a întocmi şi prezenta public rapoartele de activitate anuale.

"Documentul a fost trimis în atenţia consilierilor judeţeni, conducerii Consiliului Judeţean Bihor, consilierilor locali, precum şi primarilor din judeţul Bihor, alături de un model generic de raport, spre a servi ca exemplu de bune practici. În documentul oficial se mai menţionează că neprezentarea rapoartelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei", se precizează în comunicat dat publicităţii de către Prefectura Bihor.

În conformitate cu prevederile Codului Administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, în vigoare din 05 iulie 2019, preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Consiliului Judeţean, precum şi primarii, viceprimarii şi consilierii locali au mai multe obligaţii de informare.

Astfel, aleşii locali trebuie ca în exercitarea mandatului să organizeze periodic cel puţin o dată pe trimestru întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

De asemenea, fiecare consilier local, respectiv consilier judeţean, precum şi viceprimarii, respectiv vicepreşedinţii CJ, sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate care trebuie făcut public prin grija secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale.

Tot conform Codului Administrativ, fiecare primar prezintă anual, în faţa autorităţii deliberative, un raport privind starea economică, socială şi de mediu a comunei, oraşului, municipiului, şi fiecare preşedinte al Consiliului Judeţean prezintă anual în faţa consilierilor judeţeni un raport privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale.

În baza Legii 176/2010, privind integritatea în funcţiile publice, rapoartele de activitate ale aleşilor locali trenuie să fie prezentate public în luna ianuarie a fiecărui an pentru anul precedent, ceea ce - a aflat BIHOREANUL - nu se respectă în judeţul Bihor. De altfel, prefectul Dumitru Ţiplea este primul prefect care, de la apariţia legii, atenţionează public preşedintele, vicepreşedintele şi consilierii judeţeni, precum şi primarii, viceprimarii şi consilierii locali, că vor fi amendaţi dacă nu respectă această prevedere legală.