La opt luni după ce a dispus cel mai amplu control efectuat vreodată pentru descoperirea forajelor ilegale de apă geotermală care au determinat ca nivelul apei, dar şi temperatura acesteia, să scadă dramatic în lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, prefectul Claudiu Pop recunoaşte că strădaniile au fost fără impactul dorit, iar situaţia este una "extremă".

Mai precis - aşa cum a relatat BIHOREANUL - la începutul acestei luni suprafaţa luciului de apă a scăzut de la un hectar la doar 10 metri pătraţi, iar apa a îngheţat, punând în pericol supravieţuirea celor trei specii unicat în Europa care îşi au habitatul în acest loc de circa 100.000 de ani: nufărul termal, melcul relict şi roşioara lui Racoviţă. Situaţia a apărut în ciuda controlului făcut în vară de către o comisie mixtă a Prefecturii, Poliţiei, Gărzii şi Agenţiei de Mediu, sucursalei judeţene a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri şi Primăriei Sânmartin.

Faţă de această realitate, prefectul Claudiu Pop a declarat că a cerut ca o comisie de specialişti să evalueze propunerea de decolmatare a lacului şi de "desfundare" a izvorului care îl alimentează, după ce o asemenea procedură ar fi avizată de Academia Română, singurul for apt să decidă în această privinţă.

"Am solicitat custodelului rezervaţiei naturale, Muzeul Ţării Crişurilor, constituirea unei comisii de specialişti care să-şi asume o soluţie pentru decolmatarea puţului, pentru că unii specialişti au fost de părere că în acest fel este posibil să revină apa la nivel normal. Este totuşi un procedeu invaziv, care trebuie aprobat de Academie", a spus prefectul, apreciind că este "mai bine să intervenim acum decât să asistăm că dispare acest unicat şi nu am încercat să facem nimic".

De asemenea, Claudiu Pop a spus că există şi varianta limitării exploatării, pe timp de un an, a zăcămintelor de apă termală din zona Băilor 1 Mai şi Băilor Felix. "Dacă vom constata că în perioada următoare nu se va reuşi sub nicio formă refacerea debitelor de apă, există şi propunerea ca pe o perioadă limitată, de un an, să se sisteze orice exploatare de apă termală în zonă. La situaţie extremă, soluţie extremă!".

Solicitat să explice dacă o asemenea "sistare" temporară a exploatărilor de apă termală din 1 Mai şi Felix ar însemna revizuirea sau suspendarea licenţelor deja acordate de ANRM în mod legal, prefectul a revenit, afirmând că se gândeşte, deocamdată, la interzicerea acordării de noi licenţe.