Alegerile parţiale din Colegiul 2 Deputaţi, Circumscripţia electorală 5 Bihor, nu vor avea loc decât anul viitor, deşi deputatul ales în 2008 în acest colegiu, Lakatos Peter (UDMR), a demisionat din Parlament de mai bine de o lună.

Organizarea de noi alegeri pentru acest loc de deputat, având în vedere că până la finalizarea actualei legislaturi parlamentare au rămas mai mult de şase luni, trebuia decisă de Guvernul României, iar problema s-a aflat pe masa de lucru a cabinetului Boc la şedinţa din această săptămână. Cu toate acestea, Guvernul nici măcar nu a discutat subiectul.

Vestea că alegerile din Colegiul 2 vor avea loc abia anul viitor, dar nici acum nu se ştie când, a fost anunţată joi, într-o conferinţă de presă susţinută de către prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea. "În 2011 nu mai există nicio posibilitate ca aceste alegeri să se ţină, deoarece trebuia ca problema să se discute în şedinţa trecută de Guvern, care trebuia să adopte o Hotărâre în acest sens. Nu s-a discutat, deci alegerile vor avea loc în 2012", a spus prefectul.

Ghilea a explicat că, şi în cazul în care chestiunea alegerilor parţiale din Bihor pentru Camera Deputaţilor ar fi decisă de Guvern în următoarea reuniune, care va avea loc pe 16 noiembrie, scrutinul tot anul viitor se va desfăşura. "Conform legii, între comunicarea datei alegerilor şi momentul propsriu-zis al alegerilor trebuie să se scurgă cel puţin 45 de zile, ceea ce nu mai e posibil anul acesta", a arătat prefectul.

Amintim că deputatul Lakatos Peter, ales în 2008 în Colegiul 2 din Bihor, a renunţat la locul din Parlament în urmă cu mai bine de o lună, când a optat pentru un mandat de cinci ani de consilier superior la Curtea de Conturi a României.

Oficial, UDMR Bihor nu a desemnat niciun reprezentant care să candideze în acest Colegiu - cum, dealtfel, nu au făcut-o nici formaţiunile "româneşti" - dar surse din interiorul Uniunii afirmă că viitorul candidat este un om de afaceri, Darabont Alexandru, consilier local în comuna Biharea.