Civilizaţi

Pentru prima oară de la izbucnirea protestelor antiprezidenţiale, antiguvernamentale şi anti-PDL, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a se pronunţa cu privire la manifestaţiile care au avut loc în Capitală şi în Oradea, recunoscând indirect că acestea au loc din cauza nemulţumirilor populaţiei, dar şi pentru a acuza opoziţia că le alimentează.

"Aşa cum spunea şi premierul Emil Boc, manifestaţiile se pot desfăşura în cadrul statului de drept, şi de aceea mă bucur că Jandarmeria şi-a făcut datoria, oprindu-i pe turbulenţi sau, cred că nu greşesc, iresponsabili", a spus prefectul Ghilea, referindu-se la manifestaţiile din Bucureşti.

În ce priveşte protestele din Oradea, prefectul a salutat caracterul lor paşnic, şi a spus că se bucură că "orădenii şi bihorenii au dat dovadă de civilizaţie", motiv pentru care nici nu a fost amendat niciun participant la manifestaţii, chiar dacă ele nu au fost autorizate.

Liberalul Popa, demascat!

"Nu pot să am aceeaşi apreciere la adresa unor forţe politice care încearcă să folosească aceste proteste în scopuri politice. Nu e niciun secret pentru nimeni că unii membri ai PNL au participat la aceste proteste", a spus prefectul Gavrilă Ghilea, după care l-a acuzat în mod direct pe preşedintele PNL că a încercat să mobilizeze galeria FC Bihor pentru a spori rândurile manifestanţilor.

"S-a încercat chiar aducerea galeriei FC Bihor, dar nu s-a reuşit mare lucru", a afirmat prefectul, după care - întrebat fiind de către cine "s-a încercat" - l-a arătat cu degetul pe Cornel Popa, liderul PNL Bihor, spunând că "domnul Popa a fost văzut lângă ei". Mai departe, pentru că jurnaliştii l-au întrebat dacă Prefectura, Jandarmeria, Poliţia sau alte servicii ale statului deţin probe sau indicii în acest sens, Ghilea a răspuns, lapidar, că "da".

În fine, întrebat de ce - în aceste condiţii - preşedintele PNL nu a fost amendat pentru că ar fi mobilizat un grup de persoane la un miting neautorizat, prefectul a recunoscut că "nu i-am întrebat" (n.r. - pe reprezentanţii acestor structuri).

Galeria FC Bihor, "fără antecedente"

În aceeaşi ordine de idei, întrebat dacă între suporterii FC Bihor văzuţi alături de preşedintele PNL Bihor la mitingul desfăşurat duminică seară în Piaţa Unirii au fost remarcate persoane violente sau agresive, prefectul a spus că asemenea indivizi nu au fost remarcaţi, şi a adăugat că tinerii care ţin cu FC Bihor sunt persoane civilizate, motiv pentru care le transmite felicitări.

"Nu a fost vorba de tineri cu antecedente sau care ar fi generat scandaluri sau pagube, fapt pentru care îi felicit. Suporterii FC Bihor nu pot fi comparaţi cu galeriile de la Steaua, Dinamo sau Rapid", a spus Ghilea, după care s-a referit din nou la liberali, în mod indirect, atenţionând că "a te folosi de forţa şi de vocea străzii este deosebit de tentant, dar şi de periculos".

Nemulţumiţii să meargă la vot!

În finalul comentariului său despre proteste, protestatari şi opoziţie, prefectul Gavrilă Ghilea a amintit că, fiind an electoral, cel mai bine este ca românii care sunt nemulţumiţi de actuala guvernare să se exprime prin vot, la toamnă: "Suntem într-un an electoral şi, cred că dacă ceva nu s-a făcut bine în aceşti ani, atunci trebuie să ne exprimăm nemulţumirea prin vot".

De asemenea, Ghilea a mai afirmat că măsurile luate de PDL şi de Guvernul Boc au fost dureroase, dar necesare, având în vedere că peste tot în lume este criză, şi că aceste măsuri îşi vor arăta roadele pe viitor, dar numai dacă românii vor continua să trăiască "în linişte şi pace". "Cred că este foarte important pentru cetăţeni să trăiască în linişte şi pace. Avantajele măsurilor de austeritate le putem pierde foarte uşor", a spus prefectul.

"În concluzie - a încheiat Ghilea - apelul meu e la raţiune şi la reţinere. Dacă se vor mai face manifestaţii, recomandarea mea este de a se face în temeiul legii, fără violenţă şi fără a produce pagube, fără a crea necazuri şi de o parte şi de alta a celor care se află în stradă".

Deşi, ulterior conferinţei de presă a prefectului, BIHOREANUL a încercat să obţină telefonic un punct de vedere al preşedintelui PNL Bihor, senatorul Cornel Popa nu a putut fi contactat.