„Vrem să lăsăm organele abilitate să-şi facă treaba şi abia apoi se pune problema să luăm măsurile care se impun. Nu se poate demite un funcţionar public, un angajat în sistemul instituţiilor publice ale statului, pe baza unei simple reclamaţii", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca, împreună cu directorul Şcolii din comuna Brusturi, Andrei Tudorescu, este cercetat penal pentru că a încercat să determine un profesor din această comună să voteze cu Traian Băsescu şi i-a cerut să modifice în catalog notele mici pe care respectivul le-a dat unor elevi ai căror părinţi sunt membri ai PDL Bihor, ameninţându-l că, în caz contrar, „îşi va pierde locul de muncă".

Călin Hebriştean, profesor de istorie şi geografie la Şcoala din satul Orvişele, comuna Brusturi, i-a reclamat, pe data de 4 decembrie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, pe Dorel Luca, inspector şcolar general, şi pe Andrei Tudorescu, directorul şcolii unde predă, acuzându-i că au încercat să-l determine să voteze candidatul PDL la Preşedinţie.

Potrivit sesizării, în timpul unei şedinţe desfăşurate la şcoala din Brusturi în săptămâna dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, cei doi i-ar fi pretins profesorului să mărească notele copiilor care au părinţi membri PDL, să voteze cu candidatul PDL la preşedinţie, Traian Băsescu, dar şi să-i îndemne pe părinţii elevilor săi să facă acelaşi lucru, discuţia fiind înregistrată cu un telefon mobil.

”În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, potrivit căruia dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Şeful Inspectoratului Şcolar şi directorul Şcolii din Brusturi riscă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Interpelat pe marginea acuzaţiilor, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor a refuzat să le comenteze. "Nu îmi mai amintesc exact ce s-a discutat în şedinţa respectivă", a spus Dorel Luca.