În ultima sa conferinţă de presă ca prefect, Gavrilă Ghilea a ţinut să amintească faptul că încă de la instalarea în funcţie a spus că este conştient de faptul că orice funcţie este efemeră, şi că el personal şi-a exercitat-o conform legii, pentru a fi un bun reprezentant al guvernelor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi pentru a-şi pune experienţa administrativă în slujba locuitorilor judeţului.

"În interesul bihorenilor"

"Acum trei ani şi trei luni, când am fost instalat în demnitatea publică de prefect, am spus că ştiu că va veni şi momentul când va trebui să părăsesc această poziţie. În aceşti trei ani şi trei luni, mi-am folosit experienţa în administraţia publică încercând să duc la îndeplinire programul de guvernare şi să fiu un garant al respectării legalităţii în judeţ. Am intervenit în interesul bihorenilor ori de câte ori a fost nevoie, am încercat să fac bine semenilor mei ori de câte ori mi-a stat în putinţă", a spus Ghilea, amintind câteva asemenea momente de nevoie, precum greva minerilor de la Băiţa, inundaţiile din Moldova (când a asigurat ajutoare pentru sinistraţi şi a organizat o tabără pentru copiii acestora).

De asemenea, Ghilea a amintit şi momentele când a atacat acte administrative ale consiliilor locale şi judeţene, atunci când a considerat, împreună cu juriştii din instituţie, că acestea nu respectau legea, dar a precizat că nu a făcut-o din interes politic sau cu rea-credinţă. "De fiecare dată am explicat care au fost argumentele şi care a fost gândirea când am luat asemenea măsuri, de aceea cred că pot sta cu capul sus astăzi", a spus Ghilea.

În apărarea guvernelor Boc şi MRU

Gavrilă Ghilea a spus, pe de altă parte, că este convins de justeţea măsurilor luate în contextul crizei economice de guvernele pe care le-a reprezentat, şi că aceste măsuri îşi vor arăta "roadele" mai târziu: "Au fost trei ani şi trei luni de criză, cu multe dificultăţi şi proteste sociale, de multe ori desfăşurate aici, în faţa Prefecturii. De altfel cred că cele două guverne, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, au plătit pentru aceste măsuri nepopulare, dar eu am convingerea că ele vor contribui la relansarea economiei".

Tot în legătură cu meritele celor două guverne, Ghilea a spus că acestea au alocat sume importante de bani pentru judeţul Bihor, care s-au regăsit în sănătate, în infrastructură şi în mediu, şi nu ar fi corect să se uite acest lucru sau să se laude alţii cu el. "În sănătate, în infrastructură şi mediu au fost investiţii ale Guvernului României, care rămân în urma noastră. Aş vrea să subliniez că unii n-au ezitat să-şi aroge merite pentru acest lucru, deşi n-au avut nicio contribuţie", a spus Ghilea.

Săgeată spre Bitea

În finalul prezentării sale, Gavrilă Ghilea a mulţumit personalului instituţiei pe care a condus-o şi a spus că, exceptând o singură persoană, a avut o relaţie de colaborare bună şi foarte bună cu toţi angajaţii. Fără a-i spune numele, el l-a "înţepat" astfel pe fostul său subprefect din 2010, Cristian Bitea, demis atunci tocmai ca urmare a faptului că acesta îi submina autoritatea, dar repus în funcţie, acum, de Guvernul Ponta.

"Cu o singură excepţie, am avut o relaţie de colaborare bună şi foarte bună cu toţi colegii din instituţie", a spus Ghilea, iar când a fost întrebat dacă "excepţia" este Bitea, nu a negat, dar nici n-a vrut să insiste: "Eu n-am dat niciun nume, dar dacă spuneţi dumneavoastră..."

Întrebat, de asemenea, din ce motiv nu a fost prezent miercuri la ceremoniile organizate de Prefectură cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Victoria la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, Ghilea a răspuns că nu a dorit să işte discuţii, deşi încă deţine funcţia de prefect, pentru că actualul Guvern nu i-a comunicat revocarea ori demiterea.

Ghilea a mai spus că, din informaţiile pe care le are, succesorul său va fi Claudiu Pop (fost subprefect în 2009, când PDL guverna împreună cu PSD) şi că subprefectul Cristian Bitea a şi fost numit în prima şedinţă a Guvernului Ponta, doar că Hotărârea de Guvern încă nu a fost publicată.

Înapoi în PDL

Întrebat, în fine, cum îşi va continua cariera, Gavrilă Ghilea a declarat că, imediat ce va primi comunicarea privind eliberarea sa de funcţia de prefect, nemafiind constrâns să nu facă politică, va reveni în PDL, unde a fost până la instalarea în fruntea Prefecturii, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor. "Nemaifiind funcţionar public, voi reveni în politică, în partidul care m-a sprijinit să devin prefect", a spus Ghilea.

De asemenea, acesta a mărturisit că are şi regrete, dar preferă să plece din funcţie cu satisfacţia de a fi încercat să facă totul pentru a se achita de "sarcinile de serviciu": "Dacă aş spune că nu am niciun regret, nu ar fi aşa. Dar cel mai important a fost, pentru mine, că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a mă achita de sarcinile de serviciu", a încheiat Ghilea.