Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă că sursa mirosurilor dezagreabile care afectează de mai bine de un an de zile locuitorii din cartierele Ioşia şi Rogerius ar putea fi crescătoria de porci Nutrientul Palota.

Comisia constituită la ordinul prefectului şi formată din reprezentanţi ai Primăriei, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai Instituţiei Prefectului, a făcut marţi verificări în teren la patru agenţi economici ale căror bataluri şi iazuri de decantare ar putea constitui sursa mirosurilor reclamate de orădeni.

Pe 26 aprilie, comisia a făcut descinderi la Fabrica de Zahăr Oradea, Compania de Apă Oradea, Sinteza Oradea şi ferma de porci "Nutrientul" Palota. Conform afirmaţiei prefectului Ghilea, dacă la primele trei unităţi verificate nu s-au descoperit nereguli, "la Nutrientul Palota au fost identificate surse de miros dezagreabil, existând probabilitatea foarte mare ca acestea să provoace, în anumite zile, disconfortul olfactiv în zona Ioşia - Rogerius".

Comisia urmează să prezinte prefectului un raport final al verificărilor cel târziu marţi, 3 mai. Documentul va cuprinde inclusiv măsurile care trebuie luate pentru rezolvarea pe termen lung a problemei duhorii care afectează, mai ales în zilele călduroase, cele două cartiere. "Concluzia finală va putea fi făcută publică abia la prezentarea raportului, dar informaţiile preliminare ne arată că anumite instituţii nu şi-au făcut treaba aşa cum era normal să şi-o facă", a afirmat prefectul.

Deşi jurnaliştii au insistat, Ghilea a refuzat să nominalizeze instituţiile vinovate înainte de a intra în posesia raportului final.

Problema mirosurilor dezagreabile care afectează îndeosebi locuitorii cartierelor Ioşia şi Rogerius a fost reclamată şi anul trecut de către orădeni, iar BIHOREANUL a atras atenţia în repetate rânduri asupra fenomenului.

Atunci, singurul rezultat palpabil al controalelor făcute de Garda de Mediu a constat în amendarea Fabricii de Zahăr din zona industrială şi a complexului de creştere a porcilor, Nutrientul Palota, situat peste drum de linia ferată.