Prefectul Gavrilă Ghilea a adus cu sine, la întâlnirea avută miercuri cu jurnaliştii orădeni, cinci mere pe care le-a aşezat în faţa sa, pe masă, pentru a fi pozate şi filmate ca ilustraţie de "Aşa nu!".

"Am verificat calitatea merelor distribuite de firma Derpan Galaţi la Şcoala Generală nr. 11 şi la Oltea Doamna şi consider că merele pe care le-am găsit în lăzi, alături de laptele şi cornurile pentru elevi, sunt total necorespunzătoare", a declarat Ghilea.

El a spus că fructele pe care le-a găsit sunt chiar "o bătaie de joc", deoarece sunt mici şi nespălate, iar unele sunt şi lovite. "Eu cred că atunci când distribui un aliment, trebuie ca alimentele să fie corespunzătoare în ce priveşte igiena. Nu pot să spun că am găsit multe mere stricate, dar cred că nişte mere de asemenea dimensiuni sunt o bătaie de joc", a mai spus prefectul.

Ghilea a afirmat că a sesizat deja Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, şi că va sesiza, de asemenea, şi Direcţia de Sănătate Publică, precum şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a verifica starea de calitate a merelor distribuite în şcolile din întreg judeţul.

Distribuirea de mere în şcoli se face începând din această toamnă prin suplimentarea cunoscutului program "laptele şi cornul", lansat în guvernarea PSD, însă distribuirea fructelor nu este obligatorie şi nu se face în toate localităţile.

În Oradea, distribuirea merelor se face de către firma gălăţeană Derpan, începând din data de 16 noiembrie, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Bihor, deoarece Primăria municipiului a refuzat să organizeze o licitaţie în acest scop.

Potrivit consilierului Ioan Câmpan, de la Consiliul Judeţean, dar şi purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, până în prezent nu s-a înregistrat nicio reclamaţie, la nici una din cele două instituţii, cu privire la calitatea slabă a merelor distribuite în şcolile din Oradea.