Prefectul Ioan Mihaiu a atacat la Tribunalul Bihor Hotărârea de Consiliu Local Oradea 439 din 3 mai 2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical.

"Prevederile acesteia sunt suspendate de drept până la o sentinţă judecătorească definitivă", se menţionează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Bihor.

Potrivit juriştilor Prefecturii, Consiliului Local şi-a depăşit competenţa materială modificând printr-o hotărâre limitele minime ale sporturilor acordate personalului medical prevăzute în Hotărârea de Guvern 153 din 2018, act normativ de rang superior.

"A fost încălcată competenţa materială a Consiliului Local întrucât acesta nu poate adopta acte administrative decât în baza şi în executarea actelor normative cu forţă juridică superioară, iar nu acte care să modifice astfel de acte", se menţionează în comunicatul Prefecturii.

Procedură nelegală şi netrasparentă!

În plus, potrivit Instituţiei Prefectului hotărârea fost adoptată "fără a fi motivată în fapt şi în drept", cuprinzând în preambul doar generalităţi, în condiţiile în care motivarea actului administrativ este "o condiţie obligatorie" pentru legalitatea acestuia, iar lipsa motivării "duce la nulitatea de drept a actului"

Mai mult, juriştii prefecturii susţin că în adoptarea normativului Consiliul Local a încălcat procedura specială incidentă Ordinului Ministrului Sănătăţii 1043 din 2010.

Ordinul prevede că aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli a spitalelor publice din reţeaua administraţiei publice se face după parcurgerea etapelor specifice procedurii pornind ierarhic de la şefii de secţie la comitetul director, consiliul de administraţie iar apoi la ordonatorul de credite.

"În cazul de faţă nivelul sporurilor a fost impus prin HCL procedura nefiind astfel legală sau transparentă", se menţionează în comunicat.

"Nu mai este în vigoare"

Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a declarat că nu are încă informaţii cu privire la atacarea de către Prefectură a hotărârii privind diminuarea sporurilor dar că intervenţia prefectului Mihaiu suspendă automat normativul.

"Odată atacată de Prefectură, regula gândită de Primărie pentru a putea respecta Legea salarizării se suspendă şi nu mai este în vigoare", a spus Florea.

Potrivit directorului, orice decizie cu privire la nivelul sporurilor acordate personalului medical va trebui luată de conducerile spitalelor.

"Decizia va aparţine conducerilor spitalelor, ei sunt angajatorii. Managerii vor trebui să se raporteze la prevederile Legii salarizării şi Hotărârea de Guvern privind nivelul minim şi maxim al sporurilor acordate personalului medical", a declarat directorul.

După cum se ştie criza din domeniul sănătăţii a fost declanşată de incoerenţa normativelor care pe de o parte majorează salariile personalului medical şi prevăd un nivel minim şi maxim al sporurilor care pot fi acordate iar, pe de cealaltă parte, impun pentru acestea un plafon de 30%  din fondul de salarii al ordonatorului de credite limitând plăţile.