Prefectura Bihor şi Primăria Oradea sunt în război! Prefectul Ioan Mihaiu a atacat la Tribunalul Bihor la sfârşitul lunii martie Hotărârea de Consiliu Local 834 din 2017 privind atestarea administratorilor de asociaţii de proprietari.

"Instituţia Prefectului Judeţului Bihor a atacat la instanţa de contencios administrativ compententă prevederile din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile şi autorizarea persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari", se menţionează într-o adresă transmisă de prefectul Ioan Mihaiu către Coaliţia Rogerius, organizaţie care contestă legalitatea regulamentului.

La fel ca şi reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, juriştii Prefecturii sunt de părere că administraţia locală şi-a depăşit competenţele limitând în mod ilegal valabilitatea atestatului de administrator de asociaţie doar la nivelul municipiului şi doar în condiţiile în care acesta este vizat în urma unei examinări periodice a cunoştinţelor organizate tot la doi ani.

Instituţia Prefectului Bihor a apreciat ca "fiind nelegale" parte din prevederile articolelor 3, 35 şi 36 din regulament.

Acestea prevăd că "atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil la nivelul unităţii administrativ – teritoriale Municipiului Oradea, în condiţiile vizării sale, la cel puţin doi ani".

Articolele atacate mai precizează că atestatul se suspendă dacă "administratorul atestat nu se prezintă la evaluarea la cel puţin doi ani" sau dacă "în urma evaluării capacităţii profesionale, administratorul atestat nu a promovat testul".

Mai mult, potrivit regulamentului atestatul se retrage "când administratorul nu a promovat examenul de evaluare periodică în două sesiuni succesive".