Prefectura nu vrea magazine de produse etnobotanice în Oradea. Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că singurul magazin de vise care a fost redeschis după controalele făcute începând cu luna februarie va fi luat din nou la verificat.

"Am aflat cu stupoare că magazinul din spatele Teatrului a fost redeschis ieri. Magazinul era închis de zece zile şi patronul l-a deschis probabil de Paşti pentru că a avut clientelă mai mare. În cursul acestei zile magazinul va fi controlat din nou. Nu ne vom opri până nu vom reuşi să stopăm aceste activităţi în Oradea", a spus Ghilea.

Prefectul s-a declarat cu atât mai surprins de redeschiderea magazinului cu cât unul dintre patroni este profesor la Şcoala Generală din Sântandrei. "Am cerut referinţe despre el la directorul şcolii şi mi-a spus că este băiat bun. Probabil că nu face gălăgie la clasă", a spus ironic Ghilea, arătând că efectele plantelor etnobotanice afectează în primul rând tocmai elevii şi tinerii.

"Sunt convins că reacţia instituţiilor abilitate să intervină va fi promptă şi eficientă", a spus Gavrilă Ghilea.

Prefectul de Bihor a ordonat în luna februarie constituirea de echipe mixte în vederea verificării magazinelor cu profil etnobotanic. Din echipele de control au făcut parte reprezentanţi ai Poliţiei, ai ISU, Gărzii Financiare, DSP, Direcţiei Agricole, DSVSA, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de peste 70.000 de lei. În cele din urmă, un magazin şi-a încetat activitatea, prin decizia patronului, iar în cazul celorlalte două magazine CJPC a emis decizii de închidere pe o perioadă de peste 6 luni.

Prefectul de Bihor a afirmat că magazinul din spatele Teatrului, singurul redeschis, a reînceput să funcţioneze probabil pentru că patronii şi-au mutat activitatea pe o firmă nouă. După cum a mai dezvăluit BIHOREANUL, weed-shoop-ul Euphoria aparţine fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova, ambii profesori de sport.

Numele lui Ciprian Iova a mai ajuns în atenţia publică în urmă cu două luni după ce, în urma denunţului făcut de acesta, a fost arestat şi trimis în judecată, în urma unei operaţiuni de flagrant a DNA, şeful CJPC Bihor, Sebastian Secoşan.

Iova a reclamat că începând din iulie 2010 Secoşan şi un subaltern de-al său, comisarul Ovidiu Milian, l-au "stors" periodic de bani pentru a-i lăsa magazinul să funcţioneze. Neregulilele constatate de către Milian în teren erau periodic iertate la sediul instituţiei de către Secoşan în schimbul unor şpăgi de câte 300 de euro.