Întrebat de jurnalişti, la prima conferinţă de presă din acest an, desfăşurată miercuri, dacă îşi va da avizul de legalitate pentru hotărârile prin care Consiliul Judeţean a desfiinţat cele două teatre orădene, înlocuindu-le cu Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, a declarat că actele normative adoptate joia trecută de aleşii bihorenilor nu au ajuns încă la Prefectură.

"Când vom avea hotărârile, ne vom apleca asupra lor cu Direcţia Juridică, şi vom vedea dacă ele au fost adoptate în baza legii sau nu", a declarat Gavrilă Ghilea.

La insistenţele jurnaliştilor, care au remarcat că la protestul-priveghi desfăşurat luni seară în faţa Teatrului de Stat a participat şi consilierul său pe probleme de imagine, Florin Ardelean, prefectul s-a limitat să spună doar că "desfiinţarea teatrelor sună cam neplăcut aşa, ca exprimare" şi că, de vreme ce deja se vorbeşte despre o viitoare redenumire a Instituţiilor de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, nu "crede că au ales (n.r. - consilierii judeţeni) cea mai fericită variantă de reorganizare".

Ghilea a mai precizat că, potrivit legii, actele normative adoptate de consiliile judeţene şi consiliile locale trebuie aduse la cunoştinţa prefecturilor, spre a primi viza de legalitate, în termen de 10 zile de la adoptare. "Sunt convins că şi Consiliul Judeţean ne va transmite hotărârile în termen, ca întotdeauna".