Prefectul Gavrilă Ghilea a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, atitudinea primarului Oradiei, Ilie Bolojan, care săptămâna trecută a pus sub semnul întrebării politica Guvernului Boc în ceea ce priveşte construirea de blocuri prin Agenţia Naţională a Locuinţelor.

Liberalii sunt de vină!

Concret, Bolojan arăta că, în timp ce pentru construirea unui bloc ANL în Oradea a existat o autorizaţie de construcţie încă din toamna anului 2008, Guvernul Boc a preferat să aloce finanţări pentru construirea a două blocuri acolo unde nu există o cerere foarte mare, şi anume în localităţile Mişca şi Şimian.

"Sunt de acord că nu se justifica construirea acelor blocuri în mediul rural, însă cred că domnul primar a uitat să vă spună un lucru foarte important, şi anume că avizul comisiei tehnico-economice din Ministerul Dezvoltării s-a dat pentru aceste blocuri în 5 mai, respectiv în 15 septembrie 2008", a spus miercuri prefectul Gavrilă Ghilea care, în acest mod, a sugerat că responsabilitatea proastei investiţii îi aparţine nu Guvernului Boc, pe care îl reprezintă el acum, ci Guvernului Tăriceanu, din care a făcut parte şi actualul primar al Oradiei.

Întrucât, însă, între avizarea de către comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării şi aprobarea investiţiei de către Guvern s-au scurs mai multe luni, iar între timp la putere venise Guvernul Boc, reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe prefect care guvern a aprobat construcţia prin HG, însă Ghilea nu a dorit să discute acest aspect.

De asemenea, la întrebarea de ce Guvernul Boc a hotărât construirea celor două blocuri la Mişca şi la Şimian (localităţi conduse de primari UDMR) în timp ce alte investiţii demarate în Guvernarea Tăriceanu au fost abandonate, prefectul a afirmat că actualul guvern nu a abandonat nicio investiţie începută anterior instalării sale.

În fine, întrebat de ce actualul guvern finanţează construirea unor săli de sport fără utilizatori, precum în satul Petrileni din comuna Rieni şi în satul Poiana de Jos din comuna Bunteşti, prefectul a afirmat că în aceste localităţi există suficienţi elevi care să folosească respectivele săli de sport.

Garantează bloc ANL la Oradea

Referindu-se la cel de-al doilea reproş formulat de primarul Oradiei săptămâna trecută, şi anume că în timp ce Guvernul Boc aproba blocurile ANL din Mişca şi Şimian pentru municipiul reşedinţă de judeţ nu s-au găsit fonduri deşi proiectul unui bloc ANL în Calea Aradului a fost autorizat încă din toamna anului 2008, prefectul a afirmat că şi în Oradea se va construi curând un asemenea bloc.

"Pentru proiectul din Calea Aradului s-a aşteptat cinci luni pentru autorizaţia de construcţie a blocului care era propus spre finanţare din fondurile BDCE (de la Banca Europeană pentru Recosntrucţie şi dezvoltare - n.r.) şi, pentru că nu s-a rezolvat în timp util, finanţarea a fost trecută pe fonduri de la bugetul de stat", a explicat prefectul.

Ghilea a anunţat, însă, că potrivit informaţiilor sale, blocul ANL pentru Oradea "este pe locul I pe lista investiţiilor şi sigur că în funcţie de disponibilităţile financiare se va da drumul la construcţie. Se va construi, vă asigur că nu se vor construi altele înaintea celui de la Oradea", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.