În sfârşit i-a adus prefectul pe cei de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să ne lumineze cum vine treaba cu ideea tâmpită de a se exploata gaze de şist la Băile Felix. Contractul a fost desecretizat şi se pare că, într-adevăr, nu vom avea parte de bombe poluante la Oradea şi Băile Felix.
Oare de ce nu se aplică aceeaşi metodă a desecretizării contractelor şi la Pungeşti sau Tria? Poate oamenii n-ar mai fi isterizaţi, nu s-ar mai face mitinguri interminabile, ba ar avea şi jandarmii o duminică liberă.
Marea tragedie a neamului românesc este că nu are adevăraţi bărbaţi de stat. Conducătorii de acum ar trebui să aibă curaj să iasă în faţa poporului să explice necesitatea exploatării gazelor de şist. Să spună deschis că ţara trebuie să iasă din şantajul rusesc cu gazele, că suntem prea săraci ca să ne permitem să nu utilizăm bogăţiille subsolului, dar şi că exploatarea poate produce accidente dacă nu sunt respectate condiţiile tehnologice.
În vreme ce guvernanţii se ascund după clauze de confidenţialitate, iar ecologiştii se dau de ceasul morţii, firmele care fac prospecţiuni merg din casă în casă şi obţin acordul localnicilor pentru a putea să-şi instaleze aparatele. Şi cine-i poate condamna pe proprietarii de terenuri care acceptă câte 500 de euro, când ei de-abia supravieţuiesc cu nişte pensii de mizerie?
Soluţia în tot acest război: sinceritatea din partea politicienilor şi alocarea unei părţi din redevenţe direct comunităţilor locale afectate de exploatare. Aşa ar fi corect.