La începutul unui nou sezon în care românii din zonele de graniță aduc din vecini pui și purcei pentru reproducere, însă nu totdeauna din surse sigure, astfel că există riscul răspândirii unor boli precum gripa aviară și pesta porcină, prefectul de Bihor a propus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor modificări legislative care să permită combaterea transporturilor frauduloase de animale vii prin punctele de trecere a frontierei.

Acces la bazele de date

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, propunerile prefectului Dumitru Țiplea au fost formulate după o recentă reuniune de lucru a Comitetului Județean de Combatere a Bolilor Transmisibile, care pe 10 martie a adoptat un plan de măsuri pentru supravegherea, prevenirea, monitorizarea și controlul pestei porcine și gripei aviare în județul Bihor.  

Propunerile vizează identificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de păsări și porci, care intră în țară prin Bihor, fiind deja transmise Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Una dintre propuneri este ca, pentru eficientizarea verificărilor transporturilor de animale vii, sistemul TRACES - adică baza de date centrală unică la nivelul UE pentru certificarea sanitar-veterinară a importurilor și exporturilor de animale vii și produse alimentare - să poată fi accesată nu doar de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județ, ci și de cei ai Poliției de Frontieră și ai Direcției Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Doar prin Borș I și II

O altă propunere are în vedere posibilitatea ca transporturile intracomunitare cu animale vii să fie permise numai prin punctele de trecere a frontierei Borș I și Borș II, o măsură care a dat rezultate semnificative în cazul transporturilor de deșeuri și care permite verificarea eficientă și în sistem mixt.

De asemenea, Prefectura Bihor a propus ANSVSA ca în cazul transporturilor considerate posibil neconforme să fie modificat de la 30 de minute la 60 de minute termenul pentru deplasarea medicilor veterinari ai DSVSA în punctul de trecere a frontierei.

Totodată, prefectul Dumitru Țiplea a propus să fie reglementată, tot la fel ca în cazul transporturilor de deșeuri, posibilitatea ca transporturile neconforme de animale vii, fără documente sanitar-veterinare, să fie returnate către locul de proveniență a acestora.

Pe banda pentru mărfuri

În fine, Prefectura Bihor consideră și că ANSVSA trebuie să elaboreze un cadru legal pentru situațiile în care în punctele de frontieră sunt depistate mijloace de transport cu o capacitate de până la 3,5 tone sau chiar autoturisme ce transportă păsări și porci numai cu factură fiscală, astfel încât aceste vehicule să intre în țară numai pe banda destinată vehiculelor comerciale care transportă mărfuri.

„În prezent, utilitarele de până la 3,5 tone și autoturismele care transportă animale vii intră în țară pe benzile pentru traficul normal, astfel că nu sunt controlate sanitar veterinar. De asemenea, în prezent, conform reglementărilor ANSVSA, în cazul în care Poliția de Frontieră descoperă transporturi de animale vii suspecte, trebuie să anunțe DSVSA și medicul veterinar oficial trebuie să ajungă în punctul de trecere a frontierei în maximum 30 de minute, ceea ce adesea în realitate nu se poate, consecința fiind că animalele vii intră în țară neverificate”, a explicat BIHOREANULUI șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, motivele pentru care Țiplea a făcut propunerile de remediere a situațiilor de vid legislativ.

„La fel cum am reușit să descurajăm importul ilegal de deșeuri prin județul Bihor, trebuie să acționăm și pe această temă. Este, în primul rând, în interesul sănătății bihorenilor și apoi în sprijinul antreprenorilor care înțeleg să își conducă afacerile etic și legal”, a transmis și prefectul Dumitru Țiplea, făcând referire la crescătorii de păsări și porci care pot aduce în țară animale vii neverificate sanitar-veterinar.

De altfel, în anii trecuți au fost înregistrate situații în care au fost aduse din Ungaria păsări inclusiv din zone unde existau focare de gripă aviară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!