Prefectura Bihor a înregistrat luni dimineaţă o acţiune juridică, la secţia de Contencios administrativ a Tribunalului, pentru anularea, prin hotărâre judecătorească, a Hotărârii Consiliului Local Sânmartin nr. 602/12.12.2013, adoptată vineri, pentru organizarea pe 26 ianuarie a unui referendum prin care localncii să răspundă unei singure întrebări: "Sunteţi de acord cu prospectarea, explorarea, dezvoltarea, exploatarea resurselor petroliere, a gazelor naturale şi a gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin?".

De asemenea, Prefectura mai cere şi anularea Hotărârii Consiliului Local Sânmartin nr. 504/21.10.2013, "privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin, judeţul Bihor, prin metoda fracturării hidraulice". Motivaţia arătată de Prefectură este una singură, asupra ambelor decizii: "Hotărârile au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor legale".

Resursele subsolului, ale statului

Primul argument invocat de juriştii Prefecturii în acţiunea intentată contra Consiliului Local Sânmartin este încălcarea aliniatului 3 din articolul 136 al Constituţiei şi aliniatului 2 din articolul 3 al Legii 213/1998 privind bunurile din proprietatea publică, potrivit cărora "resursele subsolului, în stare de zăcământ, fac parte din domeniul public al statului", iar "domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor îl pot constitui bogăţiile de orice natură ale subsolului în stare de zăcământ numai dacă nu sunt de interes naţional".

De asemenea, se arată în document, articolul 1 al Legii 238/2004 privind activităţile petroliere, "resursele de petrol situate în subsolul ţării (...) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român".

În fine, în acţiune mai este invocată şi existenţa HG 887/14.11.2013 pentru aprobarea acordului petrolier de concesiune exploatare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania canadiană East West Petroleum Corp., act emis de Guvern şi care nu a fost anulat de nicio instanţă.

Consiliul Local, mai presus de lege

Pe de altă parte, date fiind toate actele legislative mai sus enumerate, Prefectura arată că Hotărârile adoptate de Consiliul Local exced competenţelor legale ale acestuia, deoarece conform articolelor 80 şi 81e al Legii 24/2004 privind normele de tehnică legislativă o HCL nu poate contraveni Constituţiei, legilor organice ori Hotărârilor de Guvern: "Actele normative ale autorităţilor administraţiei publice locale se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activităţi de interes local, în limitele stabilite prin Constituţie şi prin lege, şi numai în domeniile în care acestea au atribuţii legale" (articolul 80) şi "La elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziţii se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, precum şi altor acte de nivel superior".

În aceeaşi acţiune, juriştii Prefecturii evidenţiază, pe de altă parte, că prin adoptarea Hotărârii privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, în luna octombrie, Consiliul Local Sânmartin a procedat "pe invers", stabilind această interdicţie încă înaintea consultării populaţiei, dar şi nelegal, deoarece a decis într-un domeniu în care nu are competenţă legală, "pronunţându-se astfel asupra unei modalităţi de extragere care este în competenţa autorităţilor administrative de mediu".

Concluzia pe care Prefectura o subliniază este că "prin hotărârile atacate, Consiliul Local Sânmartin a aprobat organizarea şi desfăşurarea referendumului local pentru consultarea populaţiei într-un domeniu care excede competenţelor sale".

De precizat că în judeţul Vaslui, Prefectura a atacat până acum 13 Hotărâri de Consiliu Local similare, câştigând în zece cazuri şi pierzând alte trei procese.

Citiţi pe această temă şi articolele:

S-a decis: referendum împotriva gazelor de şist la Sânmartin, pe 26 ianuarie!

Prefectul Claudiu Pop atacă la Tribunal referendumul anti-gaze din Sânmartin