"Ieri (n.r. - marţi) am aflat că am câştigat acest proces. Urmează să primim sentinţa pronunţată de instanţa de contencios a Tribunalului Bihor, care poate fi atacată de Consiliul Local la Curtea de Apel Oradea", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea.

Prefectul a mai adăugat că "în urmă cu trei săptămâni, juriştii Prefecturii şi cei ai Primăriei s-au întâlnit ca să discute despre modificarea hotărârilor de Consiliu aflate în litigiu, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic".

Actele atacate

Conflictul dintre Prefectură şi municipalitate a izbucnit astă toamnă, după ce pe 1 octombrie, chiar în ziua când acestea trebuiau să intre în vigoare, Ghilea a atacat în justiţie toate hotărârile prin care Consiliul municipal a instituit obligativitatea reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală, după ce tot el le dăduse avize de legalitate.

Prin deschiderea procesului a fost suspendată automat aplicarea HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi a HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, precum şi condiţiile prin care Primăria se angaja să crediteze orădenii, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

Conform hotărârilor 704 şi 1.027 din 2009, proprietarii din zona centrală care nu îşi întreţin faţadele clădirilor au fost obligaţi să achite municipalităţii o taxă anuală, în funcţie de suprafaţa faţadelor neîntreţinute. Taxa urma să fie de 2 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile din centrul istoric, respectiv de 3 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile cu statut de monument arhitectonic, la aceste sume adăugându-se încă un leu pe metrul pătrat pe an dacă imobilele se află pe una din cele 29 de artere principale ale oraşului.

În schimb, Consiliul Local scutea orădenii care îşi renovează faţadele de taxele pentru autorizaţiile de construire, precum şi de plata impozitelor pe proprietate. În plus, printr-un regulament adoptat prin HCL 367 din 2010, orădenii care nu au banii necesari finanţării lucrărilor puteau primi de la Primărie împrumuturi fără dobândă pentru reabilitarea faţadelor, cu condiţia ca municipalitatea să aibă drept de ipotecă pe durata rambursării creditelor.

Urmează recursul

La 1 octombrie, când prefectul a atacat hotărârile de Consiliu în justiţie, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, protesta pe blogul personal, acuzându-l pe Ghilea de abuz, pentru că, la fel ca un "politruc", a atacat cele patru hotărâri la un an după adoptare, după ce tot el le-a dat aviz de legalitate.

Replica "politrucului" a venit a doua zi, printr-un comunicat prin care prefectul spunea că primarul "politizează o chestiune pur tehnică", şi îl acuza că a extins abuziv aplicarea contribuţiei de la "monumentele istorice" la "imobilele cu valoare culturală". Prefectul s-a mai apărat spunând că Bolojan şi-a făcut un obicei din a-i cataloga "hoţi şi incompetenţi" pe cei care nu gândesc ca el.

După aflarea veştii că municipalitatea a pierdut procesul la Tribunal, primarul Ilie Bolojan, contactat de BIHOREANUL, a declarat că va dispune juriştilor instituţiei atacarea sentinţei la instanţa superioară. "Aşteptăm să primim sentinţa şi apoi vom face recurs", a spus primarul.