Funcţionarii celor 101 primării bihorene nu vor mai fi nevoiţi să bată drumul de la o instituţie la alta pentru a dobândi avizele necesare pentru depunerea proiectelor europene. Instituţia Prefectului Bihor a inaugurat, luni, Ghişeul Unic pentru obţinerea avizelor în cadrul căruia vor elibera simultan documente: Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Bihor, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Bihor şi Administraţia Bazinală Ape Crişuri Oradea.

Finanţat din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative în proporţie de 85% şi 15% de către Prefectura Bihor, proiectul a demarat în 17 septembrie 2009 şi este unul pilot pentru România. "Cu o valoare totală de 255.843 lei, fără TVA, proiectul are ca scop înfiinţarea unui Ghişeu Unic la sediul Instituţiei Prefectului Bihor şi îşi va dovedi utilitatea venind în sprijinul autorităţilor publice locale care doresc să acceseze finanţări comunitare", a declarat cu ocazia inaugurării prefectul Gavrilă Ghilea.

Situat la primul etaj al Prefecturii, în imediata vecinătate a Cancelariei Prefectului, Ghişeul Unic va fi deschis în zilele de marţi şi joi între orele 10 şi 13. "Deocamdată ghişeul va fi deschis doar în două zile pe săptămână, dar în cazul în care vor fi lansate noi axe de finanţare europeană şi primăriile îşi vor manifesta dorinţa să depună în număr mare proiecte, programul va fi ajustat după necesităţi", a declarat Nicoleta Balaci, managerul de proiect.

Balaci a mai spus că Ghişeul Unic va trebui menţinut timp de minim cinci ani de la finalizarea implementării proiectului, care are o durată totală de 18 luni. "Vrem să dureze cât mai mult în timp şi să nu fie doar un proiect bifat şi atât", a mai afirmat managerul de proiect.

Prefectura Bihor a obţinut finanţare pentru implementarea Ghişeului Unic în parteneriat cu Instituţiile Prefectului din regiunea de Nord Vest cum ar fi Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj şi urmează să împărtăşească instituţiilor partenere experienţa acumulată în timpul implementării proiectului.