La o zi după ce 25 de angajaţi s-au blocat într-o galerie a Exloatării Miniere Băiţa şi câteva ore după ce prefectul Claudiu Pop a fost acuzat că ar fi un "prefect marionetă", care nu rezolvă problemele a două firme private – SC Băiţa Bihor SA şi SC African Consolidated Resources SRL – Prefectura Bihor şi-a explicat poziţia printr-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

Comunicatul precizează că referitor la "acţiunile minerilor blocaţi în subteran" prefectul "a făcut demersurile necesare pentru a gestiona situaţia ivită" şi a solicitat informaţii Ministerului Economiei şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, pe care le reproduce în conţinutul documentului.

Comunicatul mai arată că singura societate care deţine licenţă de exploatare în Băiţa este compania de stat Băiţa SA, iar pentru ca o altă societate să se poată asocia la o licenţă, aşa cum doresc firmele private Băiţa Bihor SA şi African Consolidated Resources SRL, ar fi fost necesar, conform legii minelor, ca acestea să solicite acest lucru împreună cu titularul licenţei, să-şi demonstreze capacitatea tehnică şi cea financiară.

Dar "în cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, aceste condiţii nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA".

Mai mult, se arată în comunicatul Prefecturii, "documentele necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate".

Citiţi pe această temă şi "Mineri blocaţi în subteran la Băiţa: două firme private acuză autorităţile de sabotaj, oficialii acuzându-le la rândul lor de şantaj"