Prefectura Bihor a lăsat pentru ultima zi lucrătoare înaintea alegerilor europene şi a referendumului pentru justiţie de duminică, 26 mai, comunicarea publică a informaţiilor elementare care trebuie făcute publice în asemenea ocazie. Spre deosebire de anii trecuţi, sub conducerea prefectului Ioan Mihaiu instituţia nu a făcut absolut niciun demers pentru a stimula informarea şi participarea cetăţenilor la vot.

502.612 alegători în Bihor

"A fost emis Ordinul Prefectului Judeţului Bihor privind constituirea Comisiei Tehnice Judeţene Bihor pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumul naţional, respectiv pentru urmărirea îndeplinirii sarcinilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, prevăzute în legislaţia în vigoare", se arată în comunicatul de vineri, fără a se preciza că acest lucru s-a întâmplat, de fapt, la începutul campaniei.

De asemenea, Prefectura anunţă o altă ştire veche, şi anume că "au fost asigurate sediul şi dotarea tehnico-materială a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 5 Bihor", care funcţionează în sediul Prefecturii, că BEJ este condus, din poziţia de preşedinte, de judecătorul Florina Crişan şi că datele de contact sunt, telefonic, numerele 0259.470.064 şi 0259.470.065, e-mail bejbihor@bec.ro şi fizic la adresa Parcul Traian nr. 5, camera 3.

Tot cu două zile înaintea votării, Prefectura Bihor informează că în judeţ au fost amenajate 653 secţii de votare, la care sunt arondaţi 502.612 alegători, potrivit listelor electorale permanente.

În municipiul Oradea s-au înscris în listele speciale doi alegători comunitari, cetăţeni cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene cu domiciliul sau reşedinţa în România, care au fost arondaţi la două secţii de votare, respectiv secţia nr.43 Oradea şi secţia nr.144 Oradea.

Pentru duminică au fost distribuite 3.265 ştampile cu menţiunea VOTAT şi 653 ştampile de control, câte una la fiecare secţie, precum şi câte 552.955 buletine de vot pentru alegerea viitorilor eurodeputaţi şi respectiv pentru fiecare din cele două întrebări la referendumul pentru justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Lista cu preşedinţii secţiilor de votare şi publicaţiile cu sediile şi delimitările secţiilor de votare pot fi consultate, de asemenea, pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţul Bihor la rubrica Alegeri Europarlamentare 2019.

Când, cât, unde şi cum se votează

Pe de altă parte, Prefectura lămureşte programul secţiilor de votare, arătând că acestea vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00.

Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi după criteriul domiciliar, dar cei care se vor afla în ziua scrutinului şi referendumului în altă localitate îşi vor putea exercita dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând să fie înscris în listele suplimentare de către preşedintele biroului electoral al respectivei secţii, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe a organizat secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale, dar şi în alte localuri.

Au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua de 26 mai 2019 inclusiv, cu excepţia persoanelor puse sub interdicţie şi a celor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.