Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan, a cărei înfiinţare a fost decisă luna trecută de membrii Consiliului Judeţean Bihor prin reorganizarea Teatrului de Stat Oradea şi a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia (de la care ar urma să preia secţiile române), precum şi a Filarmonicii (de la care ar prelua Ansamblul Folcloric Crişana), îşi poate schimba denumirea încă înainte ca artiştii să producă vreun spectacol sub noua denumire.

Astfel, la propunerea managerului interimar Daniel Vulcu, Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan ar putea primi denumirea "Teatrul de Stat Regina Maria", singura condiţie fiind ca aleşii bihorenilor să-şi dea acordul în acest sens la reuniunea Consiliului Judeţean, programată joi.

"Mama răniţilor"

ferdinand_maria.jpgRegina Maria a fost soţia Regelui Ferdinand al României, cel sub al cărui sceptru a fost creată România Mare. Născută în Imperiul Britanic ca Principesă de Edinburgh şi de Saxa Coburg-Gotta, cea care avea să devină la vârsta de 39 de ani Regina României a fost cunoscută în popor ca "Mama răniţilor" şi "Regina-soldat", deoarece în timpul primului război mondial a activat intens ca voluntar în spitalele de campanie, unde a îngrijit cu devotament militarii răniţi pe câmpul de luptă.

Istoricii îi atribuie Reginei Maria şi un foarte important rol diplomatic în recunoaşterea internaţională a României Mari, întrucât după încheierea primului război mondial a făcut "lobby" la Paris, unde avea loc Conferinţa de Pace, în favoarea tânărului stat român întregit cu teritoriile din Transilvania.

Continuând tradiţia Reginei Elisabeta de susţinere a artei, poeziei, muzicii, teatrului şi filozofiei, Regina Maria a ajutat, cu burse de studii şi bani, diverşi artişti ai vremii, scriind totodată un celebru Jurnal şi numeroase povestiri pentru copii, pictând şi colecţionând lucrări de artă.

Împreună cu Regele Ferdinand, Regina Maria a vizitat Oradea după Marele Război, fiind primită - conform documentelor epocii - cu foarte mare entuziasm, nu doar de către populaţia majoritară românească, ci chiar şi de maghiarii care au mulţumit pentru faptul că Armata Regală i-a scăpat de hoardele comunistului Bela Kun.

Prefectura: La loc comanda!

În timp ce consilierii judeţeni se pregătesc să schimbe denumirea "teatrului românesc", Prefectura Bihor le cere, însă, să-şi "reanalizeze în vederea revocării" cele patru hotărâri prin care au decis reorganizarea instituţiilor de cultură (HCJ 4, 5, 6 şi 7 din 27 ianuarie 2011).

"Cererea noastră de reanalizare a hotărârilor în vederea revocării lor se bazează pe mai multe încălcări ale unor legi şi acte normative", justifică prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, într-o adresă remisă CJ în cursul zilei de luni, 21 februarie.

Astfel, potrivit prefectului, articolul 1 din Regulamentul de reorganizare a instituţiilor de cultură subordonate CJ "este în contradicţie cu restul prevederilor", deoarece "nu conţine dispoziţii cu privire la reducerea posturilor sau la preluarea personalului, al patrimoniului sau al bugetului instituţiilor existente, supuse reorganizării", şi chiar acest termen de "reorganizare" ar fi "impropriu, fiind vorba de fapt de desfiinţarea unor instituţii şi înfiinţarea altora noi".

Fără transparenţă 

De asemenea, Prefectura invocă faptul că în HCJ 5,6 şi 7, prin care se reorganizează Filarmonica şi se înfiinţează Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz "nu se face nicio referire la posturile reduse" şi se încalcă prevederile OG 21 din 2007 care arată ca elaborarea regulamentelor de organizare şi funcţionare, precum şi propunerile privind organigramele şi statele de funcţii "se fac de către instituţiile de cultură şi doar se aprobă de autoritatea administraţiei publice judeţene care are în subordine respectivele instituţii de cultură".

Prefectura mai susţine că HCJ au încălcat şi prevederile OG 63 din 2002, deoarece "pentru noile denumiri ale noilor instituţii de cultură nu s-a solicitat avizul Comisiei judeţene Bihor pentru atribuirea de denumiri", precum şi legea 53 din 2003 (Codul Muncii), "în ceea ce priveşte concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, deoarece personalul instituţiilor de cultură reorganizate nu este preluat de noile instituţii, posturile fiind ocupate prin concurs".

În fine, se mai arată în scrisoarea Prefecturii, "nu în ultimul rând au fost nesocotite prevederile Legii 52 din 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, deoarece proiectele de hotărâri nu au fost supuse dezbaterii publice pentru a se primi sugestii şi propuneri".

"Din toate aceste motive, Instituţia Prefectului doreşte ca hotărârile în cauză să fie reanalizate în vederea revocării lor. Aşteptăm cu încredere şi interes "analiza autorităţii deliberative în proxima şedinţă ordinară", de mâine, 24 februarie, cu privire la aspectele sesizate, aşa cum se precizează în adresa de răspuns a Consiliului Judeţean, nr. 1966, înregistrată la instituţia noastră ieri, 22 februarie", se arată în comunicatul remis presei miercuri de către Prefectura Bihor.

De principiu, de acord

Pe de altă parte, în cadrul şedinţei ordinare de miercuri, la cererea Consiliului Judeţean Bihor, consilierii locali orădeni şi-au dat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii avizul ca ambele instituţii nou înfiinţate să fie rebotezate. Astfel, Instituţia de Spectacole "Iosif Vulcan" se va numi Teatrul de Stat "Regina Maria" iar Instituţia de Spectacole "Szigligeti Szinhaz" va deveni Teatrul de Stat "Szigligeti Szinhaz".

Conform hotărârii, Consiliului Local avizul dat va rămâne valabil doar cu condiţia ca noile denumiri să fie aprobate şi de Comisia de atribuire de denumiri judeţeană care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor.