Prefectura Bihor a anunţat miercuri că, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, a emis o circulară în atenţia primăriilor, avertizând asupra normelor legale privind eliberarea adeverinţelor de reşedinţă în apropierea alegerilor locale. Practic, cele două instituţii vor sta cu ochii pe primarii care vor să câştige alegeri cu "flotanţi" aduşi în pragul scrutinului din alte localităţi decât comunele şi oraşele pe care le conduc.

Printr-un comunicat, Prefectura Bihor aminteşte că "în procesele electorale anterioare, adeverinţele de reşedinţă au fost eliberate în număr mare şi fără respectarea tuturor prevederilor legale", ceea ce în unele localităţi a dus la "atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi".

Mai pe româneşte, a dus la cote mari de prezenţă la vot datorită aşa-numiţilor flotanţi care doar au votat, nu au şi locuit efectiv, în alte localităţi decât cele unde au domiciliul stabili.

Pe lege

În comunicat, Prefectura aminteşte care sunt condiţiile legale de acordare a certificatului de reşedinţă (vizei de flotant), cele mai importante fiind că solicitantul să locuiască efectiv mai mult de 15 zile la locuinţa secundară pentru care solicită adeverinţa şi să se respecte prevederile Legii Locuinţei nr. 114/1996 (locuinţa pentru care se acordă viza de flotant trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 18 metri pătraţi pentru o persoană).

De asemenea, Prefectura aminteşte că, potrivit legii electorale, cetăţenii care au o locuinţă secundată pot cere unei Primării înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinţei de reşedinţă până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor locale.

În zonele rurale, procedura de acordare a vizei de flotant implică şi eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia, figurează în Registrul agricol cu un imobil care are destinaţia de locuinţă. "Constatarea eventualelor nerespectări ale reglementărilor de mai sus şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale privind stabilirea reşedinţei se fac de persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean", aminteşte Prefectura.

Potrivit legii, la alegerile locale dreptul de vot se exercită doar în comuna, oraşul sau municipiul în care alegătorul are domiciliul sau reşedinţa, ca atare buletinele de vot sunt individualizate pentru fiecare circumscripţie, conţinând listele cu candidaţii locali, iar numărul buletinelor de vot care urmează să fie tipărite se stabileşte în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, la care se adaugă o marjă de siguranţă de 10%.

"Trebuie să ne asigurăm că va exista un comportament electoral corect, indiferent de culoarea politică, şi nu vor apărea surprize referitoare la numărul de buletine de vot", este citat, în comunicatul Prefecturii, conducătorul instituţiei, Dumitru Ţiplea.

70 într-o casă

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a declarat că a considerat util să amintească Primăriilor care sunt condiţiile legale pentru acordarea aşa-numitelor vize de flotant deoarece în trecut au existat, inclusiv în judeţul Bihor, unităţi administrativ-teritoriale unde rezultatul alegerilor a fost tranşat chiar de "flotanţi".

"Au existat UAT-uri unde primarii în funcţie sau candidaţii unui anumit partid care au vizat funcţia de primar şi-au adus în localitate, cu puţin înainte de alegeri, zeci şi zeci de susţinători din alte localităţi care, brusc, păreau să-şi dorească să voteze în alt loc decât cel în care aveau domiciliul", a explicat prefectul.

"Au fost şi situaţii când flotanţii au fost decisivi în stabilirea rezultatului alegerilor, de fapt în distorsionarea rezultatului, pentru că de fapt persoanele respective nu au locuit niciodată în UAT-urile pentru care şi-au scos certificate de reşedinţe. A existat un caz, în Bihor, unde într-o singură gospodărie, la aceeaşi adresă, într-o singură casă, au figurat 70 de flotanţi, ceea ce bineînţeles că s-a întâmplat doar pe hârtie şi în scop electoral, fiindcă acei oameni nu au locuit niciodată în casa respectivă", a exemplificat prefectul Dumitru Ţiplea.

Oficialul a adăugat că va urmări ca asemenea situaţii, posibile doar prin încălcarea legii, să nu se mai repete, iar dacă va sesiza că legea nu este respectată nu va ezita să facă demersuri pentru sancţionarea "trişorilor".