Intermediarii din pieţe au adus Prefectura Bihor în război cu Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) Oradea.

Prefectul Gavrilă Ghilea a acuzat şefii pieţelor orădene că tolerează specula. "Sunt persoane care, sub presiune, iau marfa de la producători sub preţul de piaţă, după care o revând la preţuri de două ori mai mari, sau chiar mai mult. Au mese în piaţă, au certificate de producător care nu sunt în regulă şi nu lasă pe nimeni altcineva să intre în piaţă", a declarat prefectul Gavrilă Ghilea.

Reprezentantul Guvernului spune că din această afacere ies câştigaţi doar intermediarii. "La afacerea asta pierde şi cetăţeanul, pentru că nu cumpără marfa la un preţ rezonabil, dar şi fermierul, pentru că e obligat să vândă pe bani de nimic", a mai spus Ghilea.

Prefectul spune că, prin instituţiile subordonate, va institui controale în toate pieţele orădene, iar apoi în cele din judeţ. "Vor trebui luate măsuri ferme. Dacă această situaţie a ajuns până la prefect e clar că nu se putea derula decât cu ştiinţa şefilor de pieţe", a acuzat Ghilea.

Prefectul a mai spus că fenomenul poate fi stopat doar printr-o colaborare strânsă între organele de control şi şefii de pieţe.

"Nu există intermediari!"

Contactat de BIHOREANUL, Romulus Cosma, directorul RAPAS a negat existenţa fenomeniului "samsarilor". "Nu există intermediari! În doi ani, de când sunt director, nu am primit nicio reclamaţie din partea comercianţilor că ar fi fost presaţi să vândă marfa sub preţ unor intermediari", a declarat Cosma.

Directorul susţine că, exceptând amplasamentul din Rogerius, în toate pieţele orădene există mese libere, aşa că nimeni nu poate bloca accesul fermierilor în piaţă şi, cu atât mai puţin, să-i silească să vândă sub preţ. "Avem loc în pieţe pentru toată lumea. Cam 10 - 15% din spaţiul de vânzare este liber", a declarat directorul.

Mai mult, conducerea RAPAS a dat joi publicităţii un comunicat de presă prin care susţine că legumele şi fructele nu doar că nu s-au scumpit, aşa cum ar fi fost logic dacă ar fi existat intermediari, ci dimpotrivă, s-au şi ieftinit. De pildă, pentru un kilogram de roşii care în 2009 costa 6-7 lei, acum orădenii plătesc 5,5-6 lei, iar preţul kilogramului de cartofi a scăzut de la 2 la 1,3 lei.

Atac după atac...

În comunicatul dat publicităţii, directorul RAPAS a mai arătat că problema verificării certificatelor de producător ţine nu de regia pe care o conduce, ci de Prefectură.

"Reprezentanţi acesteia trebuiau să elimine mai demult îndoiala din acest sector. Din păcate nu au făcut-o. A da vina pe şefii de piaţă pentru o problemă care ţine de Prefectură mi se pare absurd şi tendenţios", a menţionat Cosma.

Acesta este cel de-al doilea atac lansat de prefectul Gavrilă Ghilea la adresa conducerii RAPAS, după ce în luna februarie a contestat public legalitatea majorării tarifelor de închiriere a chioşcurilor din piaţă de la 45 lei pe metrul pătrat la 90 lei pe metrul pătrat, deşi acestea erau chiar mai mici decât la tarabe (unde chiria este de 180 lei pe masă).

Conflictul a rămas în coadă de peşte după intervenţia primarului Ilie Bolojan care a argumentat că decizia conducerii RAPAS este nu doar legală, ci şi oportună, pentru că tarifele pentru închirierea chioşcurilor nu au mai fost actualizate de aproape 5 ani.