Lipsa documentelor de identitate nu este o scuză pentru absenţa de la vot pe 16 noiembrie. Orădenii şi locuitorii comunelor limitrofe arondate Serviciului Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Oradea (Biharia, Cetariu, Copăcel, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sîntandrei, Tămăşeu, Toboliu) vor avea la dispoziţie săptămâna viitoare zece ore pe zi pentru preschimbarea documentelor de identitate.

Potrivit unui comunicat al SPCLEP, în perioada 10 - 16 noiembrie serviciul va lucra cu program între orele 8 - 18, sâmbătă ghişeele vor rămâne deschise între orele 8 - 16, iar pentru ziua alegerilor orarul de funcţionare a fost prelungit până la ora 21.

"Această măsură a fost adoptată cu scopul de a asigura starea de legalitate a cetăţenilor, prin eliberarea actelor de identitate, în mod special celor care nu deţin astfel de documente ori sunt titulari ai unor acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat, necesare exercitării dreptului la vot, cu ocazia desfăşurării alegerilor pentru Preşedintele României, turul II, din 16 noiembrie 2014", se menţionează într-un comunicat al SPCLEP Oradea.

Potrivit comunicatului, în situaţia în care solicitantul nu poate prezenta toate documentele necesare din punct de vedere legal pentru eliberarea unui cărţi de identitate, există posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate provizorii cu termen de valabilitate cuprins între o lună şi un an.