Pe hârtie totul sună bine! Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără discuţii, programul de măsuri pentru desfăşurarea acţiunilor de prevenire şi combatere a urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase precum polei, căderi de zăpadă şi altele pentru perioada 15 noiembrie 2016 - 15 martie 2017.

Programul a fost propus aprobării Consiliului Local de RER Ecologic Service, în baza experienţei acumulate în iernile trecute.

Conform programului, acţiunile de prevenire şi combatere a fenomenelor meteorologice periculoase vor viza măsuri de la prevenirea formării poleiului şi neutralizarea acestuia, până la împrăştierea materialului antiderapant, când stratul de zăpadă este de până la 5 centimetri, şi deszăpezire, când stratul de zăpadă este mai mare de cinci centimetri.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, "în toate fazele acţiunii, convocarea personalului necesar se face într-o oră de la alertarea primită de la dispecerul de serviciu al Poliţiei Locale a municipiului Oradea, reprezentantul împuternicit al Comandamentului de deszăpezire constituit la nivelul municipiului Oradea prin Dispoziţia Primarului sau după autosesizare".

Deszăpezire în două ore

În cadrul acţiunilor de deszăpezire şi combaterea poleiului, echipele de intervenţie vor acţiona cu prioritate pe arterele de acces în oraş, pe principalele bulevarde, pe traseele mijloacelor de transport în comun, străzile şi intrările în spitale şi instituţii publice, în intersecţii, la semafoare, treceri de pietoni precum şi la poduri şi pasarele.

Programul prevede intervenţia în termen de o oră în cazul formării poleiului astfel încât în maxim trei ore acesta să fie neutralizat cu material antiderapant de pe toate arterele principale de circulaţie.

La fel, în cazul căderilor de zăpadă, arterele de circulaţie a mijloacelor de transport în comun, trecerile de pietoni, staţiile mijloacelor de transport în comun, refugiile pentru pietoni şi căile de acces la istituţiile publice şi unităţile de alimentaţie publică, care reprezintă prima urgenţă, vor trebui să fie practicabile în termen de maxim două ore de la începerea intervenţiei.

În cazul unor ninsori abundente - sau care au o durată de timp mai mare de şase ore - se va interveni cu utilaje de pluguit pentru deszăpezirea în maximum două ore şi, în funcţie de intensitatea căderilor de zăpadă, următoarele treceri se vor face din trei în trei ore.