Vreţi să votaţi la referendumul din 10 mai? Faceţi demersurile necesare! Alegătorii cu flotant de Oradea sau Sînmartin, studenţi sau angajaţi ai firmelor din cele două localităţi, se mai pot înscrie pe listele speciale pentru scrutinul de duminică doar până joi seară.
"Persoanele cu flotant se mai pot înscrie pe listele suplimentare doar până mâine inclusiv, pe bază de cerere. Cererea va fi trebui analizată şi aprobată de primarul localităţii şi trimisă secţiei de votare", a declarat Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Măsura este valabilă şi pentru alegătorii cu flotant de Sînmartin. "Procedura din Oradea se aplică şi în comună, fiind prevăzută în Legea 3 privind referendumul", a spus Veronica Chereleu, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală Sînmartin.
Pe bază de cerere...
La fel, persoanele spitalizate şi cele aflate în detenţie la Penitenciar sau în arestul Poliţiei vor putea solicita urma mobilă doar în baza unei programări făcute sâmbătă între orele 18 – 20, când membrii birourilor elecotrale vor fi prezenţi la secţiile de votare pentru ultimele pregătiri. Solicitarea va fi depusă de conducerii instituţiei la cea mai apropiată secţie de votare.
În ceea ce priveşte bolnavii transportabili, aceştia vor putea solicita urna mobilă, prin intermediul aparţinătorilor, de la secţia de votare la care sunt arondaţi, inclusiv în ziua votului. "Vor depune o cerere însoţită de copia actelor doveditoare din care să rezulte că este vorba de un pacient netransportabil şi se va face o programare a urnei mobile", a completat Chereleu.
Numai la secţia proprie
La referendumul din 10 mai, alegătorii îşi vor putea exprima opţiunea de vot pe baza Cărţii de Indentitate, a Buletinului de Identitate precum şi a Cărţii de Identitate Provizorii, pentru cei care îşi vor fi pierdut documentele în această săptămână. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 07 – 23.
"Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul pentru unificarea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin alegătorii vor putea vota doar la secţia de care aparţin", a declarat Eugenia Borbei, directorul juridic al municipalităţii orădene.
Potrivit Registrului Electoral Permanent, în Oradea sunt 189.190 de alegători cu drept de vot, iar în Sînmartin numărul lor este de 8.183. Pentru aceştia, în municipiu au fost pregătite 143 de secţii de votare, iar în comuna limitrofă 8. Fiecare secţie este dotată cu şase cabine de vot şi tot atâtea ştampile. Numai pentru scrutinul din Oradea se vor tipări 207.950 buletine de vot.
Raportări periodice
Biroul Electoral de Circumscripţie va comunica date cu privire la prezenţa la vot în mod periodic. "Pentru a avea o situaţie exactă a participării la vot vom aduna date privind prezenţa la urne, de la toate secţiile de votare din municipiu, la orele 10, 13, 16 şi 19", a declarat secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. Datele colectate reflectă strict prezenţa la vot, nu şi opţiunea alegătorilor.
Pentru ca referendumul să fie valabil, participarea la vot trebuie să fie de 30% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente, ceea ce înseamnă 56.757 de alegători în Oradea şi 2.455 în Sînmartin. Numărul exact va fi cunoscut abia sâmbătă, după finalizarea procesului de verificare manuală a listelor care au fost deja confruntate electronic cu bazele de date existente.
În plus va trebui ca minim 25% din voturile cetăţenilor înscrişi pe liste să fie valabil exprimate, iar 50% + 1 din voturile valide să fie în favoarea unificării. Aceste condiţii se aplică cumulativ atât pentru votul din Oradea cât şi pentru cel din Sînmartin.
Citiţi pe această temă articolele:
Spune "Da"! BIHOREANUL prezintă avantajele pe care le-ar aduce unirea dintre Oradea şi Sînmartin