Orașul Beiuș va fi mai ferit de inundații. Primăria locală și Administrația Bazinală de Apă Crișuri au demarat lucrări de decolmatare pe Valea Nimăiești, pentru a reduce riscul de viituri în Beiuș.

Mai precis, lucrările se desfășoară pe tronsonul cuprins între podul rutier D76 și podul pietonal din localitate, unde aluviunile depuse în albie au favorizat în ultimii ani extinderea vegetației acvatice și au redus adâncimea apei.

Decolmatarea cursului de apă și întreținerea digurilor sunt esențiale pentru siguranța populației mai ales în perioadele cu ape mari și viituri, a transmis ABA Crișuri, joi, printr-un comunicat de presă.

„Prin lucrările de decolmatare, practic, eliberăm albia râului de materialul aluvionar depus în timp de ape. Astfel, în caz de viituri, se creează mai mult spațiu pentru apă, iar în perioadele secetoase soluționează problemele de scurgere încetinită a apei. Pe sectorul amintit, ținem cont și de prezența speciilor de nufăr și lotus din albie, astfel încât în graficul lucrărilor am prevăzut mutarea acestora în secțiunea din amonte”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Eliminarea excesului de sedimente va reduce riscul de blocaje la ape mari și va aduce îmbunătățiri asupra calității apei, asigurând o oxigenare mai bună și un mediu propice pentru înmulțirea și dezvoltarea speciilor native, a mai transmis instituția.

Accesul utilajelor care realizează decolmatarea se face printr-o rampă provizorie de pe malul stâng al Crișului Negru, aval de podul rutier.

În funcție de condițiile hidro-meteorologice, lucrările se vor finaliza în următoarea săptămână.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!