Pe 18 octombrie, comunitatea academică a Universității din Oradea este chemată la vot. Pentru că mandatul actualului rector Constantin Bungău va expira în 2024, universitarii trebuie să decidă, prin referendum, cum vor să-și aleagă viitorul rector: prin vot sau prin concurs public.

Detalii despre aceste referendum au fost oferite joi, cu prilejul unei dezbateri publice organizate de Senatul Universității, prezidat de conf. univ. dr. Aurel Căuș, și de Biroul Electoral Universitar (BEU), condus de conf. univ. dr. Claudia Timofte.

La referendum pot participa cadrele didactice și cercetătorii UO, respectiv studenții reprezentanți din Senatul academic și din consiliile facultăților. Ei vor vota, între orele 10 și 16, la Biblioteca Universității din Oradea. „Pentru ca rezultatul referendumului să fie declarat valid, la acesta trebuie să se prezinte jumătate plus unul dintre cei înscriși pe listele electorale”, a transmis Universitatea din Oradea.

Totodată, universitarii sunt invitați să verifice listele electorale, care vor fi afișate pe site-ul instituției, la butonul „Alegeri 2023-2024”, pentru a se asigura că se regăsesc, iar dacă nu, să solicite BEU actualizarea informațiilor.

„Vrem să ne asigurăm că alegerile se vor desfășura corect și să nu existe motive de contestații sau nemulțumiri”, a subliniat Căuș, la dezbaterea care a avut loc joi.

Alegerile academice din Universitatea din Oradea încep cu scrutinul pentru selectarea directorilor de departament, programat în zilele 16-18 octombrie. O lună mai târziu vor fi aleși membrii consiliilor celor 15 facultăți, iar pe 16 ianuarie este programat primul tur de scrutin pentru alegerea membrilor Senatului academic.

Dacă va fi ales prin vot, așa cum s-a întâmplat până acum în Universitatea din Oradea, viitorul rector va fi decis pe 14 mai 2024, respectiv pe 16 mai, dacă va fi nevoie de două tururi de scrutin.

Calendarul alegerilor la UO:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!