În prezenţa ambasadorului Canadei în România şi Republica Moldova, E.S. Kevin Hamilton, şi a managerului care a condus Celestica România de la înfiinţare (2004) până în 2015, cel mai mare angajator de pe platforma industrială din Borş, Celestica Oradea, a inaugurat luni o nouă extindere, cu 9.000 metri pătraţi, a capacităţii iniţiale, de 18.000 mp.

Noul pas în dezvoltarea Celestica România este cu atât mai notabil cu cât anul trecut compania a pus în funcţiune aici şi un Centru de Servicii Global, ce deserveşte subsidiare ale companiei şi clienţi din întreaga lume.

În timp record

În cei 13 ani de prezenţă în România, Celestica a ajuns la 2.000 de angajaţi care lucrează pentru 16 clienţi, a precizat, în scurta ceremonie de inaugurare, directorul general al Celestica România, Cristian Gulicska.

Acesta a explicat că extinderea facilităţii de producţie are loc „ca urmare a dezvoltării organice”, iar proiectarea şi construirea ei s-au făcut în timp record, din mai până în noiembrie, investiţia fiind finalizată în doar cinci luni. O dezvoltare într-un ritm care, de altfel, reflectă noul slogan al companiei - Think Bigger. Reach Further (Gândeşte la scară mare. Ajungi mai departe), a precizat Gulicska.

„Canadienii totdeauna au trebuit să gândească la scară mare”, a preluat metafora ambasadorul Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova, ES Kevin Hamilton, prezent pentru a doua oară la Oradea în cei doi ani de când a fost acreditat aici, prima vizită făcând-o cu un an în urmă, tocmai la inaugurarea noului Centru de Servicii Global. „Totdeauna mă bucur când o compania canadiană investeşte în lume, şi mă bucur că avem aici, în Bihor, o mică parte din Canada”, a mai spus înaltul diplomat.

Pentru clienţi, dar şi pentru comunitate

Fost manager al Celestica România până cu doi ani în urmă, Rob Schorman, acum Senior Vice President al Celestica, a explicat că această extindere a spaţiilor de producţie „ne va permite şi creşterea producţiei, precum şi a bazei noastre de clienţi”, lăudând specialiştii care muncesc aici: „Operaţiunile Celestica Oradea au devenit esenţiale pentru amprenta noastră globală”.

Fostul manager a subliniat că, dincolo de satisfacerea nevoilor clienţilor, Celestica are şi o puternică implicare în viaţa comunităţii, elogiind implicarea colegilor săi în construirea de case în cadrul proiectului Habitat pentru Umanitate, dar şi dotarea laboratorului Departamentului de Electrotehnică al Universităţii din Oradea.

Invitat şi el, primarul comunei Borş, Batori Geza, a declarat că se bucură pentru investiţia care aduce venituri la bugetul local.

Ca-n farmacie

După obişnuitele speech-uri şi tăierea simbolică a panglicii inaugurale, invitaţii Celestica au putut face un tur al noii capacităţi de producţie unde se realizează deja smart board-uri, imprimante industriale, detectoare de fum wireless, aparatură şi echipamente pentru industria energiei (din sursă solară şi obţinută din gaz), precum şi pentru industria medicală (imagistică şi radiologie).

De asemenea, Celestica mai produce componente şi produse finite şi livrează servicii pentru industria aero-spaţială şi industria de apărare, şi pentru industria aşa-numitei energii inteligente.

În timpul vizitei, oaspeţii au putut vedea un mediu de lucru extrem de curat, unde regulile de protecţia muncii sunt respectate la virgulă, la fel ca şi normele de sănătate în muncă, de la iluminat până la încălzire şi ventilare, nemaivorbind de standardele de calitate.

Şanse de carieră

De altfel, într-o conferinţă de presă ulterioară, directorul general Cristian Gulicska a subliniat că Celestica pune mare preţ pe aceste condiţii, iar la o întrebare a BIHOREANULUI privind beneficiile salariaţilor a explicat că tocmai recent, cu două săptămâni în urmă, conducerea a decis „o majorare consistentă a salariilor, de 17%, pe fondul creşterii cifrei de afaceri, extinderii capacităţii de producţie şi necesităţii de a atrage şi de a reţine angajaţii".

"Este un mediu în care nu doar compania are beneficii, ci şi salariaţii”, a spus managerul, precizând că în pachetul acestor beneficii oferite angajaţilor Celestica mai sunt incluse multe altele, precum asigurarea transportului, a unei mese calde zilnic, acordarea unor sporuri de performanţă, de noapte şi de muncă în weekend.

Totodată, a mai arătat directorul general, Celestica încurajează atât perfecţionarea profesională, cât şi munca în sine. „Am avut destui angajaţi care au fost iniţial muncitori necalificaţi, dar care au urmat cursuri de calificare şi programe de calificări adiţionale, mulţi au făcut în paralel şi o facultate, pentru că au văzut că pot să crească profesional”. Cum zice şi sloganul: think bigger, reach further...