E oficial, vine iarna! CET-ul va începe vineri dimineaţă furnizarea încălzirii. Angajaţii societăţilor Electrocentrale şi Termoficare Oradea făceau miercuri ultimele pregătiri în vederea deschiderii noului sezon de termoficare.

"Vineri dimineaţă vom porni încălzirea. Având în vedere că în noaptea de marţi spre miercuri s-au înregistrat temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, iar prognoza meteo anunţă o răcire accentuată, vineri se vor fi îndeplinit deja condiţiile legale pentru pornirea sezonului de termoficare", a declarat Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale.

Cărbune pentru CET

Potrivit directorului, CET şi-a asigurat necesarul de cărbune pentru încălzire peste iarnă. "Luni a venit primul transport de cărbune de la Matrai, iar de astăzi (miercuri - n.r.) vin câte două trenuri pe zi. Livrările din Ungaria se ridică la 75.000 tone pe lună, mai avem asigurate alte 50.000 tone de la Voievozi, iar dacă administratorul special Nadia Haş reuşeşte să convingă SNLO să ne livreze 30.000 tone pe lună nu vom avea probleme peste iarnă", a spus Dragoş.

Necesarul de cărbune ale Electrocentrale este de 150.000 tone într-o lună de iarnă, iar în depozitele societăţii există deja peste 60.000 tone de cărbune din rezerva de stat şi 12.000 tone din rezerva proprie.

Ultimele pregătiri de iarnă

În ceea ce priveşte pregătirile de iarnă ale sistemului de încălzire centralizată, angajaţii Termoficare Oradea, distribuitoriul de energie termică, lucrau miercuri la înlocuirea unei porţiuni de 2 metri de conductă corodată din Magistrala 4.

"În cursul zilei de luni, în timp ce a intervenit la magistrală în zona Piaţa Creangă pentru reparaţii de rutină, echipa din teren a descoperit o porţiune de conductă de circa doi metri toată cojită care risca să cedeze şi să lase fără încălzire peste iarnă foarte mulţi consumatori", a spus Mihai Cabai, directorul societăţii Termoficare.

Lucrările vor afecta locatarii blocurilor intersecţia Bulevardului Dacia cu strada Menumorut, dar şi consumatorii situaţi pe străzile Dunărea, Mihai Eminescu şi altele adiacente acestora.

Potrivit directorului Cabai, în paralel, angajaţii societăţii pregătesc înlocuirea unei porţiuni de circa 70 metri din magistrala 3. Lucrările vor avea loc în strada Traian Lalescu de la intersecţia cu strada Cosminului înspre strada Transilvaniei şi se vor face cu întreruperea furnizării de agent termic şi apă caldă pentru circa o săptămână.

Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat cel mai probabil undeva la mijlocul săptămânii viitoare când prognozele meteo anunţă o uşoară încălzire a vremii.

După buzunar...

În ceea ce priveşte orădenii îngrijoraţi că pornirea încălzirii va arde la buzunar, Mihai Cabai spune că rămâne la latitudinea consumatorilor dacă pornesc sau nu caloriferele. "Faptul că noi vom porni încălzirea nu înseamnă neapărat că orădenii sunt siliţi să consume căldură. Cei care nu doresc să dea deocamdată drumul la încălzire pot să închidă ventilul de la limita de proprietate", a spus directorul.

La un preţ al gigacaloriei furnizate de Termoficare de 235 lei, odată cu reluarea sezonului de termoficare orădenii se pot aştepta la un cost de 210 lei pentru încălzirea unei garsoniere, 330 lei pentru un apartament cu 2 camere, 360 lei pentru unul cu 3 camere, respectiv 450 lei pentru 4 camere.