OTL lansează investiţii majore! Licitaţia pentru prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului de-a lungul pârâului Peţa până în zona Cantemir a fost adjudecată, lucrările urmând să fie realizate de o asociere de firme din care face parte Abed Nego.

"Licitaţia a fost adjudecată de asocierea firmelor Mari-Vila, unul dintre cei mai mari producători de macazuri, constructorul Abed Nego şi proiectantul Aquacons. Lucrările vor începe în toamnă, din zona bisericii Emanuel, şi vor dura doi ani", a declarat directorul OTL, Viorel Pop, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Investiţia, finanţată printr-un proiect european, presupune construirea a 3,8 kilometri de linie dublă de tramvai, înierbată, pe care vor fi amenajate opt staţii de tramvai. Intersecţiile cu cele opt străzi adiacente vor fi dotate cu semafoare cu senzori.

Lucrarea a fost adjudecată pentru suma de 69,1 milioane lei şi va avea termen de predare de 30 de luni.

Desemnarea constructorului a fost întârziată de faptul că asocierea concurentă formată din Sylc Con Trans şi Bau Plan ING, a cărei ofertă a fost respinsă ca inacceptabilă şi neconformă, a contestat rezultatul procedurii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. CNSC a respins contestaţia firmei arădene.

Tramvaie şi un autobuz cabrio

O altă investiţie majoră vizează achiziţionarea din fonduri comunitare, în două tranşe, a 20 de tramvaie noi. "Ofertele se pot depune până pe data de 11 iunie", a spus directorul Viorel Pop. Investiţia este estimată la câte 88,8 milioane lei pentru fiecare lot de 10 tramvaie.

Până la atribuirea licitaţiei, OTL a făcut demersuri pentru achiziţionarea a încă 20 de tramvaie second hand din Germania. Primele cinci garnituri au ajuns deja în depou şi sunt supuse unor lucrări de pregătire în vederea ieşirii pe traseu, următoarele cinci garnituri sunt aşteptate săptămâna viitoare, iar celelalte zece vor ajunge la Oradea până la sfârşitul acestei luni.

"În urma licitaţiei pentru achiziţia de tramvaie second hand, am făcut economii de 65.000 euro, sumă din care am achiziţionat un autobuz cabrio cu peste 30 de locuri", a explicat directorul.

Autobuzul este dotat un sistem de sonorizare în valoare de circa 20.000 euro care permite transmiterea în căşti de prezentări ale itinerariului în 45 de limbi. "După preluare, autobuzul va fi rebrenduit şi va circula în oraş de la jumătatea lunii iulie", a spus Pop.

Abonamentul metropolitan

În paralel cu completarea parcului auto, conducerea OTL ia în calcul extinderea traseelor inclusiv în comunele limitrofe.

Potrivit directorului tehnic, Adrian Revnic (foto), operatorul de transport în comun va asigura legături prelungite până în Ineu, Sîntandrei şi Biharia. "Vom asigura legătura cu Sîntandrei şi Oşorhei pe străzile noi, care acum se construiesc, pentru a veni în întâmpinarea locuitorilor care doresc să ajungă la Oradea", a declarat directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.

Cel mai probabil, această extindere de traseu urmează să fie operată de anul viitor, dată de la care conducerea societăţii intenţionează să lanseze un abonament unic. OTL ia în calcul implementarea unui abonament de circa 80 lei pe lună cu care deţinătorul să poată călători din Borş până în Băile Felix, schimbând mai multe mijloace de transport în comun.

Muzeul tramvaielor

Pe de altă parte, OTL lucrează la amenajarea unui muzeu al transportului în comun orădean în incinta depoului Salca. Primele două garnituri Tatra de tip T4D1 şi KT4D care au circulat în Germania, iar apoi în Oradea, au fost deja expuse pe platoul societăţii. Conducerea societăţii a făcut un apel la orădenii care deţin imagini, obiecte sau scule care mărturisesc despre istoria transportului în comun să le doneze pentru mobilarea muzeului.

Primii vizitatori ai expoziţiei din curtea depoului au fost copiii declaraţi câştigători în urma concursului "Pictaţi cu noi!" organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Începând din anul 2014 cele mai bune desene au fost vopsite pe câte o garnitură care circulă în oraş. În momentul de faţă în Oradea ies pe traseu două tramvaie şi două autobuze decorate cu astfel de desene. Autorii desenelor au fost recompensaţi cu diplome şi mici premii.